Pandemija korone uzdrmala je čitavu planetu Ljude, biljni i životinjski svet. Već mesecima gledamo fotografije životinja koje se pojavljuju na mestima gde nisu bile decenijama. Možda je najlepši prizor more u Veneciji gde plivaju delfini, što se odavno nije desilo.

Manje je zagađenje pa priroda buja a divlje životinje počinju da šetaju po gradskim ulicama.

Da li će ovo biti novo, bolje razdoblje u razumevanju čoveka i prirode, tek će se videti. A ako se poslušaju saveti stručnjaka trebalo bi da promenimo svoje ponašanje za dobrobit svih nas.

Prema pisanju medija iz raznih zemalja sada se mogu videti zanimljivi prizori, kojoti u San Francisku, pume u Santjagu, majmuni koji traže hranu po ulicama raznih gradova.

Ugrožene divlje životinje recimo, sada su još više u problemu jer lovokradice, koristeći zbunjujuću situaciju zbog covida 19 mogu takoreći slobodono da love i prodaju životinje od kojih su mnoge na ivici opstanka.

Stručnjaci pozivaju naučnike, istraživače, volontere i sve zaljubljenike u našu okolinu na novu inicijativu koja bi zabeležila sadašnje ponašanje divjih životinja, njihove probleme i potrebe.

To bi omogućilo da se planiraju projekti i akcije za zaštitu životinja kojima je pomoć najpotrebnija ali i svih ostalih.

Planirano je da se pomoću elektronskih uređaja prate životinje i njihovo ponašanje, promene staništa i način ishrane. Tako će se ustanoviti čovekov uticaj na promenu ponašanja životinja.

U raznim krajevima sveta istraživači su smestili minijaturne uređaje za praćenje na životinje.

Podaci stižu a analize se već rade a zaključci i buduće akcije trebalo bi da doprinesu boljem suživotu čoveka i divljih životinja i opstanak naše planete.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime