Palmino ulje ne valja. Tačka. Ako pogledate sadržaj pakovanja brojnih namirnica videćete da sadrže palmino ulje. Pre nekoliko decenija reklamirano je kao odlično ulje, zdravo, ekonomično, jeftino.

Ali postoje brojni problemi. Zbog proizvodnje palminog ulja uništava se čovekova okolina.

Zbog palminog ulja raskrčene su brojne tropske prašume Indonezije, Malezije a samo Indonezija je izgubila 289.000 hektara šume. Loše je i to što se nezakonito oduzima zemlja od lokalnog stanovništva ili se prodaje u bescenje.

Da bi se zemljište raskrčilo šume se pale što zagađuje vazduh a brojna staništa divljih životinja nepovratno su uništena.

Razne organizacije za zaštitu čovekove okoline veoma su aktivne da se poboljša situacija u ovoj oblasti. Tako su se neki brendovi u prehrambenoj industriji obavezali na održiv način iskorišavanja šuma i proizvodnje palminog ulja, piše HuffPost.

Uništavanje životne sredine jedan je od faktora koji stručnjaci povezuju i sa širenjem zoonotskih bolesti poput korona virusa.

Na žalost, situacija je loša jer šume propadaju, lokalne zajednice ostaju bez osnovnih sredstava za život a klimatske promene se ne zaustavljaju.

Palmino ulje čini oko 35% biljnih ulja na planeti. Koristi se u kuhinji, kao biogorivo. A najviše ga ima u zemljama oko ekvatora, 85% u Maleziji i Indoneziji.

Ističe se da je vrlo teško ustanoviti gde se i koliko proizvodi palmino ulje, jer se mnogi dobavljači i kompanije ne pridržavaju dogovorenog u beleženju pravih podataka. Zato je teško nadgledati i ustanoviti koliko je zaista štetno za čovekovu okolinu. Vidljivost sve do početka tačke proizvodnje je izazov, konstatuju strunjaci.

Održivo palmino ulje je skuplje a još uvek nema dovoljno podsticaja da proizvočači pogotovo mali, krenu u njegovu proizvodnju.

Stručnjaci rade na pronalaženju alternativnih izvora ulja, kao što su recimo jednoćelijski organizmi mikro alge ili kvasci koji su slični palminom ulju. Ali to su samo eksperimenti.

Zato se ipak za sada ostaje na palminom ulje ali se insistira na transparentnosti u lancu proizvodnje i snabdevanja. Krčenje šuma se prati pomoću satelitskog nadzora što pomaže održivoj proizvodnji u proizvodnji palminog ulja.

Palmino ulje sadrži puno zasićenih masti pa može podići nivo nezdravog holesterola i triglicerida, što povećava mogućnost za nastanak srčanih bolesti.  Po nekim istraživanjima moglo bi da bude i kancerogeno.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime