Ne treba čekati da se ukočimo pa tek onda da povedemo računa o tome kako živimo, da li se dovoljno krećemo. Uostalom, svi znamo da se danas previše sedi, malo vežba, da mnogi imaju probleme sa držanjem i kičmenim stubom.

 
Sedenje
 
Zbog previše sedenja naši mišići slabe, strada kičma, kolena, kukovi. Sve to postaje kruto, slabo se savija, pokreti su bolni. Dan za dan i osetićemo kako više ne možemo da uradimo neke pokrete onako kako smo radili. Zato treba vežbati kako bi se ojačali mišići. Saznajte koje su najbolje vežbe za mišiće leđa, zadnjicu, noge i vežbajte.

Spavanje
 
Spavanje na stomaku uopšte nije dobro. Ovakav način spavanja vrši veliki pritisak na vezivna tkiva, mišiće, živce. Ako znate da je tako možda neće biti lako da se promene navike ali ćete znati da je to neophodno kako biste bili zdravi.
 
Saginjanje
 
Saginjanje i podizanje nečega sa poda uglavnom se radi pogrešno. To uglavnom radimo tako da iskrivimo leđa, ne savijamo noge i tako opterećenje prebacujemo na kičmu. Zato se treba sagnuti da nam leđa ostanu prava, možemo i čučnuti i tek onda dotaći pod.
 
Vrat
 
Nepravilan položaj vrata, dok radimo za kompjuterom, kuckamo po mobilnom može da nam stvori velike probleme. Zato je neophodno da jačamo mišiće leđa i vrata i tako sačuvamo ovaj važan deo tela da bude zdrav. Ali nemojte na svoju ruku da radite vežbe, raspitajte se kod stručnjaka i vežbajte pravilno.