Na osnovu analize studija sprovedenih u poslednjih 30 godina, naučnici su izdvojili pet užasno kancerogenih namirnica koje bi zaista trebalo da izbegavate.

1. Mesne prerađevine

Meso pripremljeno dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog creva. Studija koju je 2005. godine sproveo Havajski univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka pankreasa i do 67 posto.

2. Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i veštačkih sastojaka koji nemaju hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 70 grama šećera. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Minesota pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića tokom nedelje skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

3. Čips

Pun je transmasti, ugljenih hidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi uzrokuje stvaranje kancerogenih materija, kao što je akrilamid, koji se takođe nalazi i u cigaretama. Prema prof. Dejli Heris (Deila Harris) sa američkog Univerziteta Klark, akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje.

4. Kokice za mikrotalasnu

Prema istraživanju američkog Univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču vrećice uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa.

5. Uzgojeni losos

Ovakav losos može se konzumirati jednom u pet meseci, bez straha da će se povećati rizik od raka. Ribe iz uzgoja se obično leče visokom dozom antibiotika.