Losioni za telo, kreme i šamponi često nas privuku svojim mirisom i zanimljivim dizajnom. Ali trebalo bi da pogledate i njihov sastav. Ako sadrže neke od ovih šest sastojaka, ne koristite ih:

1. Butilirani hidroksianisol (BHA)

BHA su aditivi i konzervansi koji se obično nalaze u hrani, a vrlo često se koriste i u kozmetičkim preparati. Efekti ovog sintetičkog sastojka su toliko štetni za zdravlje da se proizvođači trude da naprave prirodne alternative. BHA se smatra kancerogenim sastojkom, a američka FDA proglasila je bilo koji prehrambeni ili kozmetički proizvod opasnim po zdravlje ukoliko sadrži više od 0,02 posto BHA od ukupne mase proizvoda.

2. DMDM hidantoin

Oblik konzervansa koji oslobađa formaldehid. Ovi konzervansi koriste se u 20 posto svih kozmetičkih preparata. Formaldehid nadražuje oči i izaziva iritaciju kože, a za razliku od DMDM hidantoina, za koji još uvek ne postoje čvrsti dokazi da uzrokuje karcinom, potvrđeno je da formaldehid ima kancerogeni učinak.

3. Arome i mirisi

Vrlo verovatno su to veštačke hemkalije koje nisu dobre za vas. Česta izloženost ovim kemikalija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme zbog toksičnosti.

4. Parabeni

Parabeni su povezani sa hormonalnim poremećajima i karcinomom dojke.

5. Retinil palmitat

Retinil palmitat najkontroverzniji je oblik vitamina A a ima ga u kremama za sunčanje i losionima. Istraživanje objavljeno u National Toxicology Programu pokazalo je da su miševi koji su bili izloženi retinil palmitatu razvili zastrašujući broj tumora nakon izlaganja suncu.

6. Trietanolamin (TEA)

Često skraćeno TEA, trietanolamin je visoko alkalna tvar koja se koristi za ravnotežu pH vrednosti u raznim losionima i kozmetici, pogotovo u maskarama. Brojna preliminarna istraživanjima povezuju ga i sa karcinomom. Posebno je opasno dugotrajno korišćenje. izvor: dnevnik

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime