Ima jela koja često naručujete u restoranima. Ali valja ponekad poslušati poznavaoce koji savetuju šta je to što ne bi trebalo jesti u restoranima.

Sirove školjke su vam omiljene, pa ipak da li je baš dobro i zašto nije jesti ih u restoranu. Školjke su čistači dna i mogu u sebi sadržati bakterije, viruse i druge zagačivače. Takođe školjke mogu da prenesu vibriozu, bolest koju prouzrokuje bakterija Vibrio. Ona živi u priobalnim vodama. Bolest može dovesti čak i do amputacije udova.

Često osoblje loše rukuje ostrigama, ne drže ih na dovoljno hladnom mestu, ne ode računa o higijeni što izaziva rast patogena. Zato idite u proverene restorane.

Tartar biftek od sirovog mesa je omiljena hrana brojnih posetilaca restorana. Brojni su problemi koje može da izazove. Neki patogeni mikroorganizmi pronađeni u crevima goveda veoma se otporni na tretmane mesa. Zato je kuvanje govedine veoma važno. Zato se pripremi bifteka od sirovog mesa mora posvetiti posebna pažnja.

Sirove klice pasulja, lucerke, deteline koje se stavljaju u sendviče ili su ukras jelu često izazivaju trovanje hranom. Klice se uzgajaju iz nesterilnog semena koje nosi mikrobe, spore ili kolonije na visokoj temperaturi… Zahvaljujući tome mikroorganizmi rastu prilično brzo u nesterilnim uslovima. Među njima mogu biti i salmonela, ešerihija idr.

Pranjem klica ne uklanjaju se mikroorganizmi koji mogu izazvati bolesti. Zato bi trebalo redovno kuvati klice.