Na dugim putovanjima avion vam je sve. Tu spavate, jedete, družite se, radite. I onda kako da ne dodirujete sve i svašta. Ipak pokušajte, jer bakterije su na sve strane.

 
Bakterija ima najviše na ovim mestima
 
Stočić
 
Israživanje Univerziteta iz Arizone pokazala je da su četiri od šest stočića za ručavanje u avionima prekriveni bakterijama koje mogu da izazovu mučninu i povraćanje. Zato budite pametni pa vlažnim maramicama ili alkoholom koji uvek imate pri ruci prebrišite vaš stočić u avionu.
 
Kvaka na toaletu
 
Valjda znate i sami da ima ljudi koji ne peru ruke nakon male i velike nužde. I onda šta, prenose bakterije na sve predmete koje dotiču. Kvaka sa spoljne i unutrašnje strane toaleta je krizno žarište za prenošenje tih mikro organizama, najčešće bakterije E.coli. A ona može zaista ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje. Zato nosite papirnate maramice i njima prekrite kvaku pre nego što je dotaknete. 
 
Daska u toaletu i dugme za vodu 
 
Iz istog razloga suzdržite se i od direktnog dodirivanja WC daske, kao i dugmeta za puštanje vode. Imate toalet papir pa njime pritiskajte dugme. Operite dobro ruke nakon korišćenja toaletnih prostorija. 
 
Nasloni za ruke na sedištima 
 
Osobe koje ne peru ruke nakon nužde, bakterije prenose i na naslone sedišta u avionima. Bakterija E.coli na njima može da preživi čak 96 sati. Iako se ovom bakterijom ne možete zaraziti jednostavnim dodirom, izbegavajte trljanje o ovu površinu, ali i dodirivanje usta i očiju nakon toga. 

Pokrivači
 
Svakog dana u avionu se menjaju pokrivači, no nakon jedne upotrebe se ponovo slažu i nude gostima. One verovatno sadrže nečije bakterije i nečistoće. Zato ponesite svoje ćebence i uživajte.