Zove se bionidividualnost a suština je u posebnosti, odnosno specifičnom načinu ishrane koji odgovara svakom ponaosob. Dakle, trebalo bi da obratite pažnju da li ono što jedete odgovara vašem organizmu a ne šta se savetuje, jer je svaki organizam specifičan i poseban. 

 
Šećer 
 
Šećer je jedan od glavnih neprijatelja loše ishrane i lošeg zdravlja savremenog čoveka. Šećera ima i tamo gde mislite da ga nema, podseća Huffington Post. U prehrambenoj industriji šećer je način broj jedan kojim se privlače kupci. Kečap, sosovi za špagete, hleb, nemasni mlečni proizvodi i krekeri s niskim udelom masti, odnosno hrana s niskim udelom masnoće ima istu ili čak veću količinu šećera od kriške torte. Zato se mora obratiti pažnja koja je to hrana u kojoj se nalaze skriveni šećeri, jer debljinu ne prouzrokuju masnoće već šećeri u brojnim industrijskim proizvodima. 
 
Masnoće 
 
Savremeni čovek se boji masnoća kao najvećeg neprijatelja. Eto još jedne pogreške koja nas vodi u loš način ishrane. Čak i kada izbacite masnoće iz ishrane vi ćete se debljati, jer sve što ste eliminisali iz ishrane mora biti nadoknađeno. Mast se najčešće zamenjuje šećerima i to skrivenim. Zapamtite, našem telu su potrebne masti, dobri ugljenohidrati, zdravi proteini. Dodavanjem dodatnih dobrih masti u ishranu čak se pomaže u gubitku kilograma.
 
Zdravo
 
Evo nas opet kod šećera i to ne bez razloga. Danas su popularne namirnice na čijoj ambalaži piše da ne sadrže gluten, da se organski proizvode ali to ne znači da su i zdrave. Neke od tih namirnica sadrže velike količine šećera koji nikako nije dobar za vaš organizam. Zato obavezno pročitajte sadržaj na ambalaži. 
 
Kalorije
 
Brojite koliko kalorija dnevno pojedete, to je dobro ali nisu sve kalorije iste. Recimo, kalorije koje pojedete grickajući krekere nisu iste kao i kalorije avokada. Krekeri s niskim udelom masnoće loše deluju na zdravlje, za razliku od kalorija koje potiiču iz avokada. Kalorije ne predstavljaju samo kalorije, puke brojke, važno je znati da šećer stvara zavisnost a njega u krekerima, čipsovima, čak i raznoraznim pahuljicama koje se reklamiraju kao zdrave ima previše. 
 
Omiljena hrana
 
Nemojte sebe kažnjavati tako što nećete da jedete hranu koju mnogo volite. To će imati suprotan efekat, želećete je više a vaš organizam to prepoznaje. Zdrava ishrana ne odnosi se na strogo odricanje ili drastično menjanje svakog aspekta života. Naučite da uživate u onome što volite na zdrav način. Ako volite čokoladu i čeznete za njom, nemojte je potpuno izbaciti iz ishrane. Ona je dobra za zdravlje zato izaberite čokoladu koja nema velike količine šećera i slobodno je konzumirajte. Uživajte u onome što jedete, ali vodite računa o tome šta je to što unosite u organizam. Budite aktivan učesnik a ne konzument.
 
Način ishrane
 
Način ishrane se menja u skladu sa našim godinama i zato se treba prilagođavati. Nemoguće je da vam tokom celog života uvek prija isti način ishrane. Menjajte je, ispitujte, posmatrajte kako reaguje vaš organizam, ne povodite se za trenutnim trendovima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime