Kuhinjski sunđer za pranje suđa je ubedljivo najprljavija stvar u vašem domaćinstvu. Sunđer za za pranje suđa je prljaviji čak i od daske wc šolje ili čak kante za smeće.

"Sunđer ima dosta nabora i pukotina, tako da, svaki put kad čistite njim, patogeni mikroorganizmi ostaju u tim udubljenjima. Ljudi ispiraju sunđere, misleći da će ih tako očistiti, a ustvari bi trebalo da ih dezinfikuju", pojašnjava doktor Filip Tierno.

Svaki put kad sunđer koristite za pranje sudova, ostaci hrane završe u sitnim pukotinama sunđera, gde mogu ostati dugo, što omogućava razvoj bakterija. Pored toga, ovaj sunđer je skoro uvek mokar, što ga čini idealnim mestom za razvoj opasnih bakterija koje se razmnožavaju svakih 20 minuta.

Posebnu pažnju je potrebno obratiti, savetuje ovaj stručnjak, na brisanje daski na kojima sečete meso, poput piletine, budući da u ovom slučaju postoji veća šansa za razvoj opasne bakterije salmonele, posebno u letnjim mesecima.

Ipak, ni povrće i voće nije bezazleno, budući da ono često sadržava bakteriju Escherichiju coli, koja može uzrokovati različite vrste infekcija.

"Sapun i voda ne ubijaju bakterije, oni ih samo speru i oteraju. Pitali ste se zašto kuhinjska krpa ima tako neprijatan miris? To su bakterije", kaže dr Tierno.

Najbolji način da se očisti i dezinficikuje sunđer za sudove jeste varikina, i to na način da se pomeša sa vodom (u odnosu 1:9). Sunđer potopite u taj rastvor na 10 do 30 sekundi.

"Ovo će ubiti sve mikroorganizme u sunđeru", pojašnjava dr. Tierno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime