Ovo je dobro za zdravlje u hladnim danima koje je sasvim iskomplikovala pandemija korone ondosno covid 19 virusa. Iako ima mnogo prepreka da živite onako kako ste navikli treba se orijentisati na ono što je važno. A važno je sačuvati zdravlje, jačati imunitet, voditi računa o sebi i drugima. Zato da poslušamo šta kažu stručnjaci kako očuvati zdravlje u ovim hladnim danima, pandemiji i zagađenosti vazduha koja je enorrmna u našoj zemlji.

Primetili ste već i sami da zatvorenost u kući loše utiče na sve, u kući su česte trzavice, ćutanje, bezvoljnost. Jede se i više grickalica, sedi ispred televizora.

Sad kad znate da ste radili ono što nije dobro, menjajte navike i okrenite se zdravijem životu, koliko god je to moguće u ovom trenutku pandemije.

Fizička aktvnost je veoma važna za održavanje zdravog života cele porodice. Preporučuje se svakodnevno vežbanje a ako do sada niste vežbali pogledajte na mreži, ima sjajnih predloga. Potražite vežbe koje odgovaraju vašim godinama i fizičkoj spremnosti. Potrebno je samo da uključite kompjuter i vežbate sa trenerima. I to besplatno.

Dvadesetak minuta svakodnevno može biti dovoljno za početak a posle produžite kada povratite formu.

Ako vam je dosadno da vežbate sami dogovorite se sa ukućanima pa svi prionite na posao. Biće zanimljivije i efikasnije.

Naravno, ne mora to da bude, što bi stariji rekli, fiskultura. Osmislite fizičke aktivnosti sa svojima. Napravite žurku, pustite muziku i ćuskajte. Sjajno, videćete.

Možete i da igrate žmurke, da jurcate kroz kuću i sakrivate se. Smeh, cika i jurcanje povrtaće vam fizičku ali i psihičku snagu.

Imate pribor za stoni tenis u podrumu. Odmah ga donesite, raspremite sto i spremite se za pobedu.

U vašoj zgradi je prazna prostorija u kojoj su stanari nekada prostirali veš, eto prilike da pikate loptu. Uz uslov da nikome ne smetate. Ako ste baš željni igranja sa loptom izađite u neku šumicu ili na igralište kada nema nikog. Pre nego što krenete proverite koliko je vazduh zagađen. Ovih dana je u Srbiji baš mnogo zagađen.

Možda nije fizička aktivnost ali jeste psihička. Igrajte šah sa svojom decom, “Čoveče ne ljuti se”, “Monopol”, slažite slagalice ili počnite sa pravljenjem ukrasa za jelku. Dobri odnosi u porodici su veoma važni u ovim napornim trenucima i dok jedva čekamo da pobedimo covid 19. Valja se potruditi, razmišljati pozitivno i biti aktivan.

Hranite se zdravije, batalite grickalice i slatkiše, piće. Jedite više povrća i voća. Lekari savetuju da redovno uzimate vitamin C i posebno vitamin D. Dok je bilo lepo vreme vitamin D smo imali u dovoljnim količinama. U ovim tmurnim danima to nije tako. U apotekama je velika ponuda vitamina D pa se posavetujte sa farmaceutima koji da kupite. Dnevno je potrebno 10 mg.

Jedite i namirnice koje su odlične za zdravlje a plus što imaju vitamina D. To su masna riba, losos, sardine, skuša, pečurke su takođe odličan izvor vitamina D, kao i žumance.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime