Čitate o štetnosti ovoga i onoga, savetuju vam sve i svašta a često ono što je dobro izbegavate jer niste dovoljno dobro upućeni. Ponekad, baš ne znate šta je dobro a šta nije. Zato razrešavamo vaše dileme.

Holesterol

Svi se boje povišenog holesterola, kontrolišu, menjaju ishranu a zapravo je dobar za zdravlje. Holesterol je neophodan mozgu i drugim organima da bi funkcionisali. Nedostatak holesterola može dovesti do demencije i raznih drugih kognitivnih abnormalnosti. Visok nivo holesterola koji se javlja prilikom upale prouzrokovan je drugim činiocima, holesterol je zapravo sredstvo kojim telo popravlja štetu prouzrokovanu hroničnom upalom.

Sunce

Prirodna sunčeva svetlost je presudna za proizvodnju vitamina D u telu, a stvaranje ovog vrlo važnog nutrijenta blokirano je ako koristite kreme za sunčanje. Izlaganje kože 15 minuta dnevno tokom leta (nakon što ste postepeno navikli kožu na direktan uticaj suncu) dovoljno je za stvaranje optimalnog nivoa vitamina D u telu. Način na koji možete da izgradite toleranciju na prirodno izlaganje suncu je da uključite u ishranu namirnice bogate antioksidansima.

Meso, mlečni proizvodi i jaja

Ne iznenađuje da su meso, mlečni proizvodi i jaja na crnoj listi kao i holesterol i zasićene masnoće. Ali tu treba razlikovati prirodno od industrijski napravljenog. Ako je reč o životinjama koje su na slobodnoj ispaši, koje nisu izložene raznim hemijskim sredstvima i antibioticima, njihovo meso, mlečni proizvodi i jaja mogu biti vrlo korisni za izgradnju mišićne mase, mozga i jačanje ćelijskih funkcija. Takvo meso ima dva do četiri puta više omega-3 masnih kiselina. Ljudi koji imaju dovoljne količine omega-3 masnih kiselina u ishrani manje pate od visokog krvnog pritiska ili nepravilnog rada srca. Isto tako imaju i 50 posto manje izglede za srčani udar, manju verovatnoću da će patiti od depresije, bipolarnog poremećaja, poremećaja deficita pažnje (hiperaktivnosti), Alzheimerove bolesti, manji rizik od raka.

Zasićene masnoće

Samo da ovaj proizvod nema zasićene masnoće, govorimo kada krenemo da kupujemo u radnji. Ali i tu nam manjka znanje. Veliki deo ljudskog mozga sastoji se od masnoća, a stalni unos zasićenih masnoća je nužan kako bi mozak ostao u tip-top formi. Treba znati i to da zasićene masnoće smanjuju kardiovaskularne rizike i poboljšavaju stanje kostiju, živaca i imunološkog zdravlja.

Izbegavajte masnoće biljnog porekla kao što su margarin, čvrste biljne masnoće koje se nalaze u gotovo svim industrijskim slatkišima, u fritezama mnogih restorana.

Nečistoća

Ovo će vas možda iznenaditi, ali nečistoća je zapravo i vrlo korisna i neophodna za pravilan razvoj imunološkog sistema. Sadrži mikroorganizme i druge prirodne elemente koji poboljšavaju zdravlje.