Loše dijete su češće nego što mislite. Želite da smršate jer ste se radeći od kuće zbog pandemije ugojili. Svi bi to hteli, jer se salce naslagalo na struku, stomaku, butinama. Ali treba paziti koje dijete upražnjavate jer nisu sve dobre a neke su i vrlo štetne po zdravlje pogotovo one kada za kratko vreme izgubite puno kilograma.

Problem sa dijetama je kratkoročnost. Neko vreme se pridržavate odrđenog načina ishrane i kilogrami počnu da se smanjuju a onda se ipak vratite na uobičajeni način ishrane i kilogrami se vraćaju. Organizam trpi nagle promene što nije dobro.

Popularna Keto dijeta nije dobra kao što ste možda mislili i spada u loše dijete. Brzo gubite kilograme, divite se sami sebi jer izgledate super. Ali kod ove dijete povećavate unos masti i proteina a smanjujete ugljene hidrate. Preteruje se sa upotrebom mesa a manje se koristi hrana biljnog porekla, pa je balans poremećen. A da ne govorimo o tome što je važno unositi voće i povrće, minerale, vitamine, antioksidante koji su veoma važni za zdravlje vašeg organizma. Bitno je jesti sve ali umereno, upozoravaju stručnjaci.

Loše dijete

Pijenje velikih količina sokova kao dijeta. Mnogi su odlučili da piju velike količine sokova kako bi očistili svoj organizam. Smršaćete najverovatnije jer sokovi imaju malo kalorija ali svakodnevno ispijanje velikih količina sokova je loše za organizam. Zbog sokova ste izbacili namirnice koje imaju kalorije a vaše telo prelazi na režim gladovanja a kada to radite dugo organizam gubi vitalne hranljive sastojke. Gubi se mišićna masa jer ne unosite sve što je potrebno organizmu. Treba imati u vidu da u sokovima ima puno šećera što opet nije dobro.

Alkalna dijeta takođe nije dobra, jer se smanjuje kisela hrana koja je važna za vaš organizam. U ovoj dijeti isključili ste ribu, mlečne proizvode, integralne žitarice koji su neophodni za zdravlje. Recimo ne jedete ribu, orahe a oni sadrže neophodne omega 3 masti. Ne jedete mlečnu hranu a ona je izvor kalcijuma.

Dijeta u obliku prerađene veganske dijete. Stručnjaci upozoravaju da je odricanje od mesa i prelazak samo na voće i povrće stresno za organizam. Pogotovo ako nemate vremena pa kupujete upakovanu vegansku hranu koja je ipak prerađena hrana, recimo ima prerađene rafinisane žitarice, dodaju se šećer i ulja koja mogu dovesti do upala. Ako se odlučite na ovu dijeteu dobro se uputite u namirnice koje koristite a neka to budu zdrave, organske biljke i posvetite dovoljno vremena pripremaljanu hrane. Zaslužujete to.

Dijeta koja preporučuje da jedete baš obiman obrok svakog drugog dana a između ništa, baš nije dobra za zdravje. Može izazvati nesveticu, promenu raspoloženja, promene sa spavanjem.

Ovo su samo neke od popularnih dijeta. Ali pre nego što se odlučite na drastične mere možda bi mogli da probate sa nekim trikovima za smanjenje kilograma.

Ako pijete četiri šoljice crne kafe dnevno smanjićete telesne masnoću za četiri posto. Ali nemojte dodavati šećer i mleko jer će tako vaša šoljica kafe imati 80 kalorija. Inače šoljica kafe ima nula kalorija.

Koristite ovo voće koje je odllično za mršavljenje: jabuke, maline, crveno grožđe, lubenicu. Zapravo koristite više crveno voće koji ima visok nivo flavonida koji su odlilčni za smanjenje skladištenja masti. Sveže zelene jabuke i banane takođe smanjuju apetit.

Ovsene pahuljice su zasitne i mogu pomoći da oslabite jer ćete se kada ih jedete za doručak osećati siti priličan deo dana.

Neka vaš obrok počne sa biljnim čorbicama tako ćete manje jesti ono što sledi a kilogrami će se polako topiti.

Jedite umereno i ne grickajte sve i svašta između obroka, vežbajte, plivajte, vozite bicikl, trčite i kilogrami će se polako topiti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime