Ova obična hrana je zapravo jako opasna

Izbegavajte je kada god možete

Stručnjaci kažu da je broj malignih oboljenja u porastu i da treba što više voditi računa o ishrani. Ima namirnica za koje već znate da su štetne, ali ćete se iznenaditi kada na spisku vidite još neke sasvim uobičajene.

Kokice iz mikrotalasne

Prema istraživanjima, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotu kese, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA) su hemikalije koje prouzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u talasnoj hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Pripremajte kokice na staromodan način, onako kako ste to nekada radili dok se nisu pojavile mikrotalasne.

Hidrogenizovana ulja

Hidrogenizovana ulja se nalaze u svim vrstama hrane, naročito u prepakovanoj, brzoj hrani i margarinu. Ova ulja nekada su bila biljna, ali su zatim obrađena u masnoće za koje je sigurno da prouzrokuju razne vrste raka.

Mesne prerađevine

Meso konzervisano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina ovakvog mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijfosfat koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju da bi izgledalo sveže. Ove prerađevine uključuju kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodatih sastojaka, a nemaju hranljivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži blizu deset kesica šećera (u jednoj kesici je blizu sedam grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i „regularna“ gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Minnesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku jedne nedelje skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

Belo brašno

Rafinirano belo brašno je najčešći sastojak svake hrane, ali velika količina ugljenih hidrata je pravi razlog za brigu. Studija je pokazala da se konzumiranjem rafiniranih ugljenih hidrata kod žena povećava rizik od dobijanja raka dojke za 220 posto. Hrana koja ima visok glikemijski indeks (GI) generalno je odgovorna za nagli skok šećera u organizmu, što osim inzulinske rezistentnosti, može izazvati napredovanje i širenje raka.

Crveno meso

Crveno meso je često dimljeno, sušeno ili presoljeno do tačke opasnosti. Osim toga, često se dodaju konzervansi kako bi se produžila „svežina“ mesa a oni mogu izazvati rak creva. Dobra vest je da šteta izazvana crvenim mesom može da se popravi prirodnim putem, uz dijetu bogatu vlaknima.

Slatkiši

Šećer je loš! Nije riječ o šećeru koji se može naći u voću, već o belom obrađenom šećeru. Rak i tumori „vole“ šećer i što ga više koristite veći je rizik oboljevanja.

Losos iz ribnjaka

Riba je zdrava i povoljan je izvor proteina i masnih kiselina odličnih za srce. Losos je naročito dobar za zglobove, tkivo i kosti, ali način gajenja lososa može izazvati rak. Losos iz ribnjaka sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju s „divljim“ lososom i sadrži ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razni pesticidi, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trihloretan (DDT). Ovakav losos se može jesti jednom u pet meseci, bez bojazni da se poveća rizik od raka. Takođe, ribe iz ribnjaka se obično leče visokom dozom antibiotika.

Dijetalni proizvodi

Gojaznost može biti uzrok raznih oboljenja kao što su neke vrste tumora, hipertenzija ili dijabetes. Namirnice namenjene za dijetu, mršavljenje, kao i niskokalorični proizvodi mogu da vam pomognu pri mršavljenju, ali često sadrže aspartam (veštački zaslađivač), veštačke boje, hemikalije, što dodatno povećava rizik od raka. Ukoliko želite da oslabite, vežbajte svakog dana, šetajte, plivajte.

Alkohol

Alkohol je naučno uzročnik raka. Alkohol izaziva rak tako što oštećuje zdrave ćelije u organizmu i zamenjuje ih kancerogenim ćelijama. Najčešći tipovi raka kod osoba koje konzumiraju alkohol su rak pankreasa i jetre.

Konzervisani paradajz

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži antioksidanse poput likopena, luteina, beta karotina i holina. Takođe je i bogat izvor vitamina A, C i folne kiseline, ali konzervisanje paradajza ima nepovoljna svojstva i izaziva rak. Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću, povećava rizik od raka dojke i raka prostate. Nisu sve konzervisane namirnice zabrinjavajuće, ali konzervisani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu.

Turšija, dimljena i usoljena hrana

Kao i kod mesnih prerađevina i ovde je zabeležen visok nivo hemikalija i nitrata koji produžuju rok ovim namirnicama i čine da proizvodi duže ostanu sveži. Dimljene namirnice mogu da sadrže katran koji je odavno poznat kao faktor koji izaziva rak.

Čips od krompira

Akrilamid je hemikalija koja se može pronaći u gumi, dimu cigareta, lepku i čipsu od krompira. Većina će se sigurno zapitati otkud ova supstanca u hrani, međutim odgovor na ovo pitanje još nije pronađen, iako brojni stručnjaci istražuju ovaj problem.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *