Opasne hemikalije u kozmetičkim preparatima su posebno problematične tokom trudnoće. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku sposobnost resorpcije materija iz spoljne sredine. Sve što se nanese na kožu može se u određenoj meri naći u krvi i uticati na razvoj ploda.

Zato je potrebno obratiti pažnju na kreme i losione koji se koriste za tretmane hiperpigmentacija, strija i akni, što su česte komplikacije tokom trudnoće.

Ovo su supstance koje treba izbegavati:

Hidrohinon se prema nekim studijama resorbuje 35 do 40%. Nije dovoljno ispitano da li može imati negativan efekat na razvoj ploda pa ga treba izbegavati.

Retinoidi koriste se u tretmanu akni i hiperpigmentacija. Postoji velika kontroverza oko njihove resorpcije kada se nanose na kožu. Dugotrajnim studijama došlo se do zaključka da je pojava retinoida u krvi nakon nanošenja na kožu beznačajno mala. Ali zbog njihovog uticaja na razvoj ploda pri pijenju leka ne treba rizikovati sa kremama u trudnoći.

Parabeni, popularni konzervansi koji se nalaze u gotovo svakom mleku za telo imaju veliku moć resorpcije. Jako je važno ne koristiti ih za kožu novorođenčadi jer se mogu vezivati za estrogenske receptore. Ako je moguće treba ih izbegavati i u trudnoći

Glikolna i salicilna kiselina se u maloj meri resorbuju nakon nanošenja u kremama. Smatra se da su bezbedne u trudnoći. Salicilnu kiselinu ne treba nanositi na velike površine poput leđa ako se nalazu u većem procentu. Može izazvati neprijatnost poput zujanja u ušima.

Kreme za depilaciju se smatraju bezbednim u trudnoći. Problem koji se može javiti je preosetljivost, tj alergija pa se uvek savetuje test pre nanošenja.

Ceo tekst Nega kože u trudnoći se nalazi na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime