Odeća koja štiti od virusa covid 19, da li je to samo želja ili zaista postoji, pitanje je na koje odgovaraju stručnjaci.

Neke modne marke počele su proizvodnju odeće za koju tvrde da bi mogla da pomogne u sprečavanju infekcije covid 19, piše huffpost.com.

Italijanski proizvodač košulja Apposta predstavo je antivirusnu tkaninu sa tehnologijom Viroformula.

U proizvodnju antivirusnih materijala krenuo je i Diesel u saradnji sa švedskom firmom Polygiene. Tehnologiju za obradu tkanina su nazvali ViralOff.

Under Armour maske za lice koriste antiviralni premaz za tekstil firme Intelligent Fabric Technologies North America IFTNA. Njihova formule je nazvana PROTH2AV. Koje se hemikalije koriste i gde je sprovedeno istraživanje o efikasnosti kompanija IFTNA ne saopštava. Ističu da ovaj materijal ubija 99,9 posto virusa u roku od 10 minuta. Maske za lice sa ovim premazom su prodate za sat vremena kada su se pojavile na tržištu.

Kompanije koje koriste nove tehnologije za zaštitu od virusa ističu da se koristi srebro za privlačenje i vezivanje virusa, kao i “tehnologija masnih vezikula koja deluje kao pojačivač.”

U Peter Doherty Institute for Infection and Immunity iz Melburna rađena su istraživanja sa ovim materijalom i rezultati su pokazali da se na tkaninama virus zaita smanjuje za 99,99 posto.

Stručnjaci ističu da se još od 1990. godine tkaninama dodaju razne hemikalije kako bi se sprečio rast i uništile različite vrste bakterija. Koristi se srebro, titan, bakar. Recimo, to su srebrom impregnirane tkanine koje uklanjaju loš miris na stopalima.

Neki proizvođači maski stavljaju bakar u maske za lice.

Pojedini stručnjaci smatraju da ove tkanine napravljene posebnom tehnologijom baš i ne mogu mnogo da zaštite. Pre svega se ističe da se covid 19 širi kapljicama kada neko razgovara, kašlje, kija. Ne prenosi se preko odeće.

Ipak savetuju, nije loše nositi ovakvu odeću jer je to još jedna barijera protiv širenja virusa. Ali ne zaboravitte maske, socijalno distanciranje, ne dodirivanje usta, nosa, očiju i često pranje ruku.