Nema sumnje da je vid jedno od najvažnijih čula. Loš vid može značajno da pogorša kvalitet života pacijenta, kao i opšte zdravlje i blagostanje. Budite bez brige, jer ipak imate opcije.

Loš vid se previše često pripisuje faktorima poput starenja ili stalnog naprezanja očiju. Međutim, u stvarnosti naša ishrana ima veliku ulogu kada je u pitanju vid.

Verovatno su vam kao detetu govorili da ćete moći da vidite i noću ili da imate nadljudski vid ako budete jeli šargarepu. Premda grickanje šargarepe neće istog trena dovesti do toga da vidite u mraku, postoje brojni dokazi koji ukazuju na činjenicu da ono što jedete direktno utiče na vaš vid.

Dobra vest je ta da priroda obezbeđuje baš ono što bi trebalo da jedete da biste poboljšali zdravlje očiju. Imate samo jedan par očiju, pa je važno da o njemu brinete na najbolji mogući način.

Ako imate zamagljen vid LASIK operacija (laser assisted in situ keratomileusis), odnosno lasersko skidanje dioptrije za krajnji cilj ima da pacijentima obezbedi jasan, dobar vid.

U nastavku članka možete da vidite spisak prirodnih namirnica koje bi trebalo da jedete ako želite bolji vid.

Sveža paprika – niskokalorični sastojak u ishrani za poboljšanje vida

Sirova paprika, bez obzira na boju, prepuna je vitamina A i C, a obezbeđuje i druge hranljive materije neophodne za pravilno funkcionisanje čitavog organizma, a posebno očiju. Paprika zapravo sadrži najveću količinu C vitamina po 1 kaloriji, pa je zato ova namirnica odličan izbor ukoliko želite da smanjite unos kalorija.

Pored toga, paprika sadrži lutein i zeaksantin, dva veoma važna karotenoida, koji su zaduženi za zdravlje i radost vaših očiju.

Vitamini koji se nalaze u sirovim paprikama takođe sprečavaju senilnu degeneraciju makule (degeneraciju dela mrežnjače koji se zove žuta mrlja), najčešću komplikaciju vida kod osoba starijih od 50 godina.

Ako tražite način da uvrstite paprike u ishranu – ali ne volite da ih jedete same – onda možete da ih naseckate i dodate u slate, kesadilje, kajganu, pa čak i u gvakamolu.

Jedite slatki krompir da biste dobili dnevno preporučenu dozu beta karotena

Kao i šargarepa, slatki krompir je krcat beta karotenom.

U stvari, ako jednom dnevno pojedete samo jednu šolju slatkog krompira, sa ljuskom, dobićete preko 7 puta veću dozu od one dnevno preporučene, kažu na veb-sajtu Healthline.

I drugo povrće i voće narandžaste boje, kao što su dinja, mango, papaja i bundeva, predstavljaju odličan izvor beta karotena.

Zbog toga vodite računa da u jela, koja pripremate tokom nedelje, ubacite bar jednu od ovih ukusnih, narandžastih namirnica, jer ćete tako poboljšati vid na prirodan način.

Premda sićušne, borovnice su izuzetno korisne za poboljšanje vida

Ove male bobice su imaju veliki uticaj na opšte zdravlje i blagostanje. Ali to nije sve, borovnice su posebno korisne za zdravlje očiju.

Borovnice sadrže dva karotenoida dobra za oči, lutein zeaksantin, kao i cink i vitamine C, E i A – a svi oni održavaju zdravlje očiju, posebno u poznijim godinama.

Uvrštavanje borovnica u svakodnevnu ishranu može značajno da smanji rizik od pojavekatarakte, glaukoma, zapaljenskih bolesti očiju i oštećenja izazvanih dijabetesnom retinopatijom.

Brojni pacijenti koji traže prirodne namirnice zbog boljeg vida opredeljuju se za borovnice, jer su one savršene za grickanje u hodu.

Samo jedna šaka borovnica sadrži 14mg vitamina C, što je poprilična količina kad se ima u vidu njihova skromna veličina!

Orašasti plodovi i semenke su savršena užina za poneti i odlični za vid

Izreka je potpuno tačna – dobre stvari dolaze nalaze se u malim pakovanjima.

Zdrava količina vitamina E koja se nalazi u orašastim plodovima i semenkama štiti ćelije očiju od slobodnih radikala i usporava razvoj katarakte.

U samo 28g orašastih plodova ili semenki dobijate oko pola dnevno preporučenog unosa vitamina E.

Zdravu dozu vitamina E dobijate i iz namirnica kao što su pšenične klice, lešnik, puter od kikirikija, semenke suncokreta, seme lana, badem, orah i čia (chia, čija) semenke.

Ako želite da poboljšate vid na prirodan način, ubacite kesicu orašastih plodova ili semenki u automobil i grickajte ih tokom dana.

Koji način pripreme jaja najviše volite? Ako želite da izvučete najveću korist za oči, ostavite žumance!

Žumance sadrži veliku količinu cinka, vitamina A, luteina i zeaksantina – nutrijenata koji su veoma važni za dugoročno održavanje zdravog vida.

Cink i vitamin A iz žumanca čuvaju površinu oka, dok lutein i zeaksantin smanjuju šanse da dođe do senilne degeneracije žute mrlje i katarakte.

Pored toga, zeaksantin, koga ima u ovoj popularnoj namirnici za doručak, štiti oči od sunčevog ultraljubičastog zračenja, dok cink doprinosi zdravlju zadnjeg dela oka, omogućavajući vam da noću bolje vidite.

Kada sledeći put budete spremali jaja za doručak, vodite računa da ostavite žumance da biste u potpunosti mogli da upijete sva svojstva korisna za vid.

Jedite tamno, zelenolisno povrće da biste smanjili stepen rizika za razvoj bolesti oka

Zelena salata, raštan, rukola, kelj, spanać i drugo tamno zelenolisno povrće spadaju u neverovatno važne prirodne namirnice koje možete da jedete da biste poboljšali vid.

Pored toga, brokoli, grašak, špargla i avokado takođe su prepuni moćnih antioksidanata koji čine da vaše oči budu zdrave i radosne.

Zelenolisno povrće je izuzetno korisno za umanjenje stepena rizika od bolesti očiju, uključujući i kataraktu, jer sadrži visoke koncentracije vitamina A, E i K, kao i bakra, gvožđa, kalcijuma, kalijuma, mangana i fosfora.

Da biste sačuvali vitamine iz zelenolisnog povrća, probajte da ga kuvate u što manje vode i što kraće, kako biste smanjili gubitak hranljivih materija.

Poboljšajte vid pomoću masnih kiselina iz ribe i ljuskara

Da biste pravilno vodili računa o svom vidu, morate da jedete zdrave količine dobrih masti. Dve vrste masnoća, klasifikovane kao omega 3 masne kiseline, posebno su korisne za održavanje pravilne funkcije oka.

U vrste ribe i ljuskara koji sadrže najveće količine omega 3 masnih kiselina spadaju tuna, losos, pastrmka, skuša, sardine, srdele, škampi i krabe.

Neke studije su čak otkrile da uzimanje ribljeg ulja može da izleči suvoću oka, uključujući i suvoću oka izazvanu dugim boravkom pred monitorom računara.

Dnevno preporučene doze vitamina i nutrijenata za zdrave oči

Prema preporukama AAO (Američka akademija za oftamologiju), dnevno preporučene doze nutrijenata koje bi trebalo da uzimate ako želite da očuvate zdravlje očiju izgledaju ovako:

• 500mg vitamina C
• 400IJ vitamina E
• 10mg luteina
• 2mh zeaksantina
• 80mg cink oksida

Postoje brojni načini za prirodno poboljšanje zdravlja očiju i sprečavanje problema sa vidom.

Kombinovanje ishrane bogate prirodnim namirnicama sa godišnjim pregledima očiju, može da spreči bezbrojne probleme sa vidom.

Pored toga što bi trebalo da se hranite prirodno da biste poboljšali vid, zdravlje očiju možete da sačuvate i tako što ćete se rešiti kontaktnih sočiva, za koja je dokazano da nanose štetu rožnjači, a ujedno i nelagodu.