Najnovije istraživanje kaže da određeni poslovi kojima se bave očevi nose rizik po zdravlje novorođenčeta, a to uključuje fotografe, frizere, matematičare, pomoćne kancelarijske radnike.

Ali kamenoresci, vatrogasci, slikari i automehaničari ne nose sa sobom rizik.

Istraživači sa Univerziteta u Severnoj Karolini su ispitali podatke Nacionale službe za prevenciju deformiteta u Sjedinjenim Državama.

Oni su napravili pregled karijera oko 1.000 muškaraca koji su dobili decu sa jednom ili više deformacija, rođenih između 1997. i 2004. godine.

Ovi podaci su upoređeni sa podacima od 4.000 ljudi čija deca nisu imala urođene anomalije.

Istraživači su koristili matematički model za analize i klasifikovali poslove u 63 grupe na osnovu izloženosti zaposlenih hemijskim ili drugim potencijalnim opasnostima.

Preko dve-trećine analiziranih poslova je izgleda povezano sa urođenim anomalijama. Trećina nije povezana sa bilo kakvim rizikom.

To su arhitekte, dizajneri, lekari, zubari, vatrogasci, ribari, automehaničari, zabavljači, radnici u topionicama i livnicama, stakloresci, slikari, mašinovođe, vojnici i trgovački vozači.

Umetnici su nosili rizik za usne, oči, uši, stomak, ekstremitete i srce; fotografi i radnici u foto-radnji: kataraktu, glaukom, odsustvo ili nedovoljno očnog tkiva; vozači: odsustvo ili nedovoljno očnog tkiva, glaukom i pejzažni baštovani – gastroenterloški sistem.

Ono što je novo je da umetnici nose sa sobom rizik za buduću decu, ali očigledna je uloga hemikalija u oštećenju fetusa, pa će se ispitivanja dodatno raditi za mnoga zanimanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime