Volite prženu hranu? Mesište, masne sireve i mlečne proizvode, industrijski obrađene namirnice, slatkiše, "slaniše"? Ako su odgovori "da, da i o, da!" onda ne samo da ste (najverovatnije) gojazni i u rizičnim grupama za kardiovaskularna i druga oboljenja, već imate i 58% više šanse da obolite od depresije, tvrde britanski istraživači.

Oni su uzeli u obzir i druge pokazatelje zdravog načina života, kao što su fizičko vežbanje i uzdržavanje od cigareta (da ne kažemo "nepušenje"), a neka od objašnjenja, objavljenih u ponedeljak u britanskom Žurnalu Psihijatrije, glase:

1. Visok nivo antioksidanasa, koji postoje u voću i povrću, ima dokazanu povezanost sa manjim rizikom obolevanja od depresije.

2. Način ishrane kojim se u organizam unose velike količine ribe može biti zaštita od depresije, jer riba u sebi sadrži visok nivo polunezasićenih masti, koje stimulišu moždanu aktivnost.

3. Raznovrsna ishrana ima povoljan kombinovani efekat raznih hranljivih supstanci, za razliku od jednoličnog, "masnog" načina ishrane.

"Naša istraživanja pokazuju da zdrav način ishrane proizvodi dodatnu korist za opšte zdravlje organizma, i da bi trebalo ići dalje u popravljanju kvaliteta i raznovrsnosti hrane zbog prevencije depresivnih poremećaja", kažu istraživači, koji su u studiji koristili odgovore 3.486 ljudi iz Londona, prosečne starosti od 55 godina.
 

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime