Koštice voća
Semenke jabuka i višanja sadrže cijanovodičnu kiselinu. Zato nemojte pojesti veću količinu ovih semenki. Posebno pripazite na koštice breskvi i marelica.

Krompir
U listovima, stabljikama i klicama krompira nalaze se glikoalkaloidi. Ukoliko predugo stoji, posebno na svetlu ove hemikalije mogu da se pojave i u samom krompiru. Problem je zato što glikoalkaloidi izazivaju grčeve, dijareju, glavobolje, a ponekad čak komu i smrt. Izbegavajte krompir sa zelenim flekama i onaj proklijali.

Paradajz
Stabljika i lišće sadrže alkalne otrove koji mogu da izazovu bolove u želucu. Isto je i sa paradajzom koji nije sasvim zreo. Ali morali biste da pojedete veliku količinu da bi se to odrazilo na vaše zdravlje.

Muskatni oraščić
Muskatni oraščić ima halucinogena svojstva. Samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napadaja. Ako pojedete jedan ceo oraščić, može doći do privremene psihoze, koja uključuje i tešku anksioznost.

Bademi
Bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može  da izazove probleme kod odraslih, a za decu ta količina može biti čak i fatalna.

Sirovi med
Često sadrži grajanotoksin koji može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje.

Tunjevina
Opasnost se nalazi u živi koja skuplja u ribi. Stručnjaci zato preporučuju da deca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *