Kalcijum je vrlo bitan sastojak našeg organizma ali je do njega, zamislite, teško doći. Sirovo mleko je najbolji izvor kalcijuma i to ne samo zbog velike količine koju sadrži već i zbog njegove bioraspoloživosti. Ali, ali, ali da biste dobili dovoljno ovog važnog elementa treba zadovoljiti niz specifičnih okolnosti.

Kalcijum ima veoma važnu, moramo reći i ključnu ulogu u mnogim područjima naše fiziologije. Važan je za izgradnju zuba i kostiju, za kontrakciju mišića, prenos nervnih impulsa, regulaciju rada srca, zgrušavanje krvi, aktiviranju enzima pa čak i za ravnotežu vode u našim ćelijama. 

Začkoljica sa kalcijumom je u tome, da biste ga najbolje iskoristili iz hrane, količina i neke okolnosti moraju da se podudaraju. Na primer, za pravilnu apsorpciju kalcijuma treba nam dovoljna količina vitamina D, dakle morate se izlagati delovanju sunca. Onda, uzimanjem rafiniranog šećera telu oduzimamo kalcijum. Dakle, slatkiši šic iz naših tanjira.

Ima još toga, ako previše koristite proteine ili gazirana pića kalcijum se gubi.

Idemo dalje, svaka šoljica kofeina može izazvati gubitak 5 mg kalcijuma. Spanać, soja i druge namirnice koje sadrže oksalne i fitinske kiseline mogu blokirati apsorpciju kalcijuma i drugih ključnih hranljivih materija.

Stručnjaci dalje savetuju, ako kupujete mleko s niskom količinom masti ili čak bez masti, znajte da je doslovno očišćen od metabolički korisnog vitamina D i kalcijuma.

Ostaje dakle, sirovo mleko bogato kalcijumom. Ali i tu ima začkoljica, čistoća sirovog mleka dobijenog od krava koje se hrane na slobodnoj ispaši mora biti besprekorna jer se neće pasterizovati.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime