Sudeći po trenutnoj situaciji u svetu i kod nas covid 19 koji sada hara planetom drugačiji je od onog od pre nekolilko meseci.

Ovaj je infetivniji od onog, piše u najnovijoj studiji, objavljuje Yahoo.com.

Ovo je samo pretpostavka koja nije dokazana.

Čini se da sa covidom 19 ništa nije dokazano jer se dokazi menjaju iz dana u dan. Ali sve treba ispitati i jedino istraživanjima može se doći do pravih rezultata koji će sprečiti širenje novog korona virusa.

“Čini se da se virus bolje razmnožava i može biti prenosiviji, ali to je još uvek u fazi pokušaja da to potvrdimo,” rekao je Anthony Fauci specijalita za zarazne bolesti koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Naučnici sa nekoliko univerziteta koji rade analize uzoraka genoma otkrili su snažnu promenu u virusu. Ali nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za brže širenje i trenutno ponašanje.

U laboratorisjkim eksperimentima je otkriveno da je ova varijanta virusa tri do šest put sposobnija da inficira ljudske ćelije.

Naučnici dakle konstatuju da varijanta koja trenutno kruži jeste više zarazna ali ne mora biti prenosivija među ljudima. Neobičan zaključak ali tako je kako je.

Ovo je zanimljivo otkriće, naglašavaju naučnici ali još uvek se ne zna njegov puni uticaj na ljude.

Sve u svemu ostaje da se svako čuva najviše što može, a to znači nošenje maski, izbegavanje kontakata, često pranje ruku, ne dodirivanje lica rukama.