Neobična i obasna bolest dece širi se po svetu. I moguće je da ima posredne veze sa pandemijom korona virusa. Stručnjaci pokušavaju da pronađu uzrok, da odrede kojoj vrsti bolesti pripada, ali još uvek nisu sigurni.

Ono što se za sada zna je da se širom Evrope beleži porast akutnog hepatitisa kod male dece, piše bbc.com.

Do sada je zabeležno u svetu 169 slučajeva ove bolesti i jedan smrtni slučaj. Najviše obolelih je u Velikoj Britaniji. Bilo je potrebno i 17 transplantacija jetre.

Stručnjaci kažu da uzrok upale jetre nisu hepatitis virusi već da je uzrok najverovatnije soj adenovirusa nazvan R41.

Većina zaražene dece sa hepatitisom ima pet ili manje godina. Imaju dijareju, mučninu, koža i oči su žuti a kod nekih mališana je konstatovana i temperatura.

Ono što je neobično je da većina dece koja se zaraze adenavirusom imaju blage simptome i do sada nije bilo veze između ovog virusa i hepatitisa. Takođe, soj virusa R41 nije nov i do sada nije poznato da ga je pratila žutica.

Ali kakva je onda veza sa koronom?

Pojedini naučnici misle da su tokom pandemije korona virusa mala deca bila previše dugo izolovana zbog čega su prvi put izložena adenavirusu kasnije nego što je uobičajeno što je dovelo do ovakvog imunološkog odgovora, odnosno javljanja hepatitisa.

Savetuju se roditeljima da obrate pažnju na sledeće simptome kod mališana: umor, gubitak apetita, bol u stomaku, žutilo očiju i kože, tamni urin, svrab kože, bledi sivo obojeni izmet, bol u mišićima, visoku temperaturu.

Preporučuje se temeljno pranje ruku, opšta higijena, ostanak kod kuće ako se primeti neki od pomenutih simptoma i konsultovanje sa dečijim pedijatrima.

U Srbiji još uvek nije potvrđeno povećanje dece sa akutnim hepatitisom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime