Navikli ste da jedete brzo jer uvek žurite i vremena nikad dosta. Sada je vreme da menjate ovu naviku. Možda će biti lakše ako vidite šta se dešava u organizmu kada jedete brzo.

Nije slučajno rečeno da nikada ne treba jesti dok se sasvim ne zasitite, već ostati malo gladni. Potrebno je oko pola sata da telo shvati da više nije gladno.

Stručnjaci objašnjavaju da poruka o sitosti stiže u hipotalamus, onaj deo mozga koji je centar za glad, sitost, žeđ, polne nagone. Dakle, potebno je vremena da poruke o gladi i sitosti dopru do ovog dela vašeg mozga. Zato uvek treba ostati malo gladan jer u stvari niste, podsetimo opet da je telu potrebno tridesetak minuta da shvati da nije gladno.

Varenje započinje još dok žvaćete a ako ne žvaćete dovoljno, neki kažu da je potrebno tridesetak zagrižaja da bi hrana bila dobro sažvakana, hrana stiže u stomak samo zgnječena i onda posao mora da se završi u vašem stomaku. To je napor za organizam koji se može osetiti kao boluckanje u stomaku posle jela. Lekari savetuju i da tokom jela pravite pauze, da sačekate da hrana polagano i dobro sažvakana stigne do stomaka.

Posle obroka ste obično pospani i težak vam je stomak. To je zato što je našem telu potrebno vremena i energije da svari hranu. A ako hrana stigne u komadima potrebno je više energije da se ona isitni i krene dalje svojim putem.

Ako se jede prebrzo creva šalju poruku mozgu i to može izazvati loše raspoloženje. Probajte da jedete lagano i odmereno i da proverite tačnost ovih zapažanja stručnjaka.

Nije manje značajno i to što se ako jedete prebrzo unosi više hrane nego što vam je potrebno. I eto kako se salce nagomilava. Zato je važno da jedete lagano oko dvadesetak minuta.

Trebalo bi prvo jesti supicu, sirovo povrće jer ćete se tako osećati sito što je važno jer nećete previše jesti.

Sve u svemu, jedite lagano, ne unosite previše hrane bolje je biti malo gladan nego se pretrpati hranom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime