Negovanje kože u dvadesetim, tridesetim i posle toga se razlikuje. Za početak trebalo bi da znamo kada je potrebno početi sa negom kože lica.

Već u pubertetu a glavni razlog je zagađenje životne sredine i podrazumeva čišćenje lica. Već tada se preporučuje higijena lica tečnim sredstvima bez sapuna koji nisu agresivni i ne menjaju PH kože ili korišćenje micelarnih voda, koje je, bez obzira na preporuku proizvođača, potrebno isprati nakon korišćenja.

U periodu od dvadesete do tridesete godine sasvim je dovoljno da kreme sadrže ureu, koja lepo hidrira kožu i pantenol koji je neguje. To su kreme laganih tekstura koje će samo omogućiti očišćenoj koži, kojoj je blago promenjen prirodni PH, da se ne osuši.

U periodu nakon tridesete godine ta nega podrazumeva obavezno korišćenje svakodnevne zaštite od sunca. Ona je naravno poželjna i u ranijem periodu, čak se savetuje i kod najmlađih, odnosno već od treće godine. Posle tridesete godine ovo je veoma važno zato što je prirodna produkcija kolagena i koenzima Q10 smanjena. Tako se naš prirodni antioksidans gubi i u tom periodu je vrlo važno sprovoditi zaštitu od sunca, koje je jedan od vodećih agresivnih faktora za našu kožu, u smislu oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala.

To je period kada bi trebalo početi i sa korišćenjem supstanci koje nadoknađuju to oslobađanje slobodnih radikala, odnosno neutrališu ih. U te supstance spadaju koenzim Q10, retinol, vitamin C, odnosno sve supstance koje imaju antioksidativno dejstvo.

Nakon 35-te godine je već potrebno početi i sa nekim dodatnim procedurama od strane dermatologa ili eventualno kozmetičara. Te procedure mogu da podrazumevaju mezoterapije, PRP, hemijske pilinge i eventualno laserske tretmane i hijaluronske filere

Više o tome kada i kako početi negu lica pročitajte na stranici Dermatološle Ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime