Pored toga što smatramo da samo totalni idioti od roditelja koje bismo zatvorili mogu da tuku svoju decu, naučnici sada upozoravaju da udaranje i batine štete i razvoju inteligencije kod dece. Deca koju roditelji tuku imaju značajno manji IQ od onih čiji roditelji ne pribegavaju ovim divljačkim metodama vaspitavanja.

"Razgovor sa decom, uključujući i novorođenčad, povezan je sa razvojem veza u mozgu i kognitivnim sposobnostima. Što je više fizičkog kažnjavanja prisutno, potrebnije je više verbalne interakcije da bi dete nešto naučilo i ispravilo. Udarac deluje zastrašujuće i plaši decu i za njih je to stresno iskustvo. Strah i stres mogu zato da rezultuju kognitivnim deficitima. Svi roditelji žele pametnu decu. Istraživanje pokazuje da izbegavanjem udaranja i ispravljanjem lošeg ponašanja mogu to i ostvariti", kaže Murray Strauss koji je 40 godina posvetio ovom istraživanju.

E pa sad imamo alibi  – ako vidimo nekoga na ulici da tuče dete mi ćemo pretući njega, a onda ga prijaviti socijalnoj službi.

1 KOMENTAR

 1. Slazem se u potpunosti, ali takodje verujem da ih ipak treba vaspitno po zadnjici ili po sacici, kada krene prstom u uticnicu…

  Tesko da cete recima da urazumite dete od 2 godine, koje ima neodoljivu zelju da gurne svoj maleni prstic u uticnicu za struju…

  Naravno, treba ih urazumiti, a ne ispraviti uterivanjem straha batinama, ali koliko ljudi je, samo po sebi, normalno, da bi mogli da se tako ponasaju i pravilno vaspitavaju svoju decu?
  Pa, veoma mali broj takvih ima.
  Zato su generacije dece razlicite, jer ih vaspitavaju drugacije ganeracije roditelja.

  Nazalost kod nas dolazi mracan period, jer su roditelji, cija deca sada stupaju “na snagu”, odrastali u periodu sankcija, pa su neizivljeni i tako vaspitavaju svoju decu.

  May the God be with us!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime