Kada se osećamo bolesno potpuno je prirodno da želimo da otkrijemo u čemu je problem, i to brzo. Međutim, pronalaženje odgovora na internetu nije dobra ideja, sudeći po istraživanju koje su sproveli doktori, prenosi B92.
 
Istraživanje je otkrilo da 9 od 10 unosa na Vikipediji u vezi sa običnim medicinskim stanjima poseduje činjenične greške.

To je zbog toga što ovaj izuzetno popularan sajt dozvoljava običnim ljudima da stvaraju, menjaju i brišu podatke, što povećava rizik od greške.

Vođa studije, Robert Hejsti sa Kembel Univerziteta u SAD upozorava da istraživači ne bi trebalo da koriste Vikipediju kao glavni izvor zato što ti članci ne prolaze kontrolu kolega kao medicinski žurnali.

„Najbolji izvor za dobijanje informacija o bolesti jeste doktor koji može da u obzir uzme vašu istoriju bolesti i druge faktore kako bi osmislio najbolji tretman“, tvrdi on.

Vikipedija je od svog predstavljanja 2001. godine postala najčešće posećeni sajt ljudi koji su u potrazi za informacijama ili objašnjenjima.

Sajt sadrži preko 30 miliona članaka na 285 jezika, od kojih je barem 20.000 u vezi sa zdravljem.

Tim istraživača, koji je posmatrao informacije u vezi sa stanjima kao što su dijabetes, rak pluća i bol u leđima, tvrdi da je popularan status Vikipedije omogućen zahvaljujući fundamentalnom dizajnu i dopunjujućim podacima zajednice.

Međutim, upravo su ove stvari izazvale brigu medicinske zajednice zbog pouzdanosti informacija koje se objavljuju.

Među pronađenim greškama nalazi se i tačna dijagnoza visokog krvnog pritiska u kojoj se tvrdi da je do rezultata potrebno doći u tri različite prilike, međutim, istraživači kažu da to nije istina i da može da dovede do ozbiljnog zastoja u lečenju.

Istraživači takođe upozoravaju da su velike farmaceutske kuće optužene da su menjale članke kako bi uklonile štetne sporedne efekte njihovih lekova.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime