Ne preskačite doručak

Evo zašto to stvarno ne bi trebalo da radite

Mladi često ne doručkuju, popiju kaficu, čaj pa na posao ili fakultet. Iako znaju da to nije dobro ova loša navika se teško menja i ima kasnije ozbiljne posledice po njihovo zdravlje, potvrđuju istraživanja.

Stručnjaci Univerziteta Tel Aviv ističu da unošenje više kalorija u jutarnjim satima, nego tokom dana, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti. 

Oni koji preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 posto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog sindroma, što je zajednički naziv za dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost, objavili su švedski naučnici nakon istraživanja.
 
Studenti na Univerzitetu Umee 1981. godine su ispunjavali upitnik o tome šta jedu za doručak. Nakon 27 godina učesnici su bili na lekarskom pregledu. Rezultati su pokazali da su oni, koji su kao mladi odbijali da doručkuju ili im je doručak bio skroman, nakon 27 godina imali čak 68 posto veću verovatnoću da pate od metaboličkog sindroma.

Obilniji doručak takođe pomaže kod mršavljenja. Oni koji imaju obilan doručak, umeren ručak i slabu večeru, u proseku mogu da izgube 8,5 kilograma.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *