Ne pitajte ChatGPT za dečije bolesti. Problem je što najpoznatija veštačka inteligencija ne uspeva da prepozna dečije zdravstvene slučajeve. Pogrešio je u čak 83 posto slučajeva. Dakle, ništa bez lekara.

Analizirani su rezultati dijagnoze robota kod dečijih oboljenja. A rezultati su poražavajući. Stopa pogreške u testovima je bila 83 posto.

Trebalo je da roboti analiziraju tzv. izazove pedijatrijskih slučajeva sa neobičnim ili ograničenim informacijama. Analiza je rađena na slučajevima iz prethodnih deset godina.

ChatGPT je imao netačne dijagnoze u 72 od 100 ponuđenih eksperimentalnih slučajeva. A 11 odgovora su bili preširoki da bi se mogli smatrati tačnim.

Stručnjaci ističu da veštačka inteligencija nije u stanju da prepozna određena stanja i spoljne ili već postojeće okolnosti. Tako recimo ChatGPT nije povezao neuropsihijatrijska stanja /autizam/ kao i uobičajene slučajeve nedostatka vitamina sa simptomima kod dece.

Zanimljivo je da je prošle godine veštačka inteligencija polagala testove za medicinsku licencu u SAD. Položila je. Ali u praksi se pokazala kao značajno lošija.

Ističe se da je ChatGPT potrebna stalna obuka sa medicinskim stručnjacima koji pune veštačku inteligenciju informacijama. Ali te informacije takođe moraju biti proverene jer često internetom kruže dezinformacije.

Ovakvi rezultati su objavljeni u JAMA Pediatrics magazinu a istraživanje su uradili na Cohen Children centru u New York.