Mnogi kućni ljubimci bivaju okrutno izbačeni na ulicu kada njihovi vlasnici shvate da oni ili neko od ukućana pati od neke alergije. Alergija na dlaku ljubimaca je često izgovor za učestalo kijanje ili svrab očiju. Mada nije tako. Dlaka je samo prenosnik supstanci koje izazivaju alergiju, a nije alergen, piše “Petface” a prenosi B92.

Alergija kod ljudi izazvana dlakom ljubimca je zapravo alergija na ono što ona nosi u sebi.

Na dlakama koje ljubimac seje po kući ostaje prašina, mrtve ćelije kože koje on odbacuje.

Ljubimci da bi se doterali ili očistili ližu svoje krzno i tako ostavljaju svoj sekret i pljuvačku. Alergija se manifestuje kijanjem, kašljanjem, svrabom i suzenjem očiju, curenjem nosa, pojavljivanjem crvenila na određenim delovima tela i svrabom po telu. Kod osetljivijih osoba alergija može da proizvede anafilaktičke reakcije tako da zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ovakva manifestacija alergije može da prouzrokuje otoke na kapcima, usnama ili nosu, ali naopasniji su oni koji se ne vide, kao što je zadebljanje jezika kada dolazi gušenja.

Kućne ljubimce, pretežno pse i mačke ne treba izbacivati iz kuće od novorođenčeta ili malo odraslijeg deteta zbog toga što su ove životinje dobre za oformljenje imunog sistema kod dece za prevazilaženje različitih vrsta alergija.