Evo ga novo istraživanje koje definitivno potvrđuje da su keto ili Atkinsonova dijeta loše za vas.

Odnosno, da ne bi trebalo da živite na mesu i masnoćama.

Novo istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Lancet ukazuje da ne bi trebalo da sasvim izbacite ugljene hidrate iz ishrane. Naprotiv, oni treba da predstavljaju čak 50 posto energije koju unosite.

Naučnici ističu kako su sve popularnije low carb dijete koje su zasnovane na smanjenom unosu ugljenih hidrata i povećanom unosu masti.

Ipak, sada je dokazano da takav režim ishrane skraćuje život.

Dakle, ugljeni hidrati su nam neophodni.

Ipak, nisu svi isti. Jednostavni ugljeni hidrati iz rafinisanih i procesuiranih namirnica dovode do dijabetesa, gojaznosti, srčanih problema i karcinoma. Ali ukoliko se ugljeni hidrati unose iz pravih izvora poput celih žitarica oni postaju deo balansiranog i niskokaloričnog načina ishrane.

Naučnici su ustanovili da oko 50 posto energije treba da dobijemo iz ugljenih hidrata. Preostalu energiju treba da dobijemo iz voća i povrća i samo mali deo iz mesa.

“Rezultati naše studije upućuju na to da se ishrana bazirana na mesu sa malim udelom ugljenih hidrata povezuje sa kraćim životnim vekom i do četiri godine”, kazala je vođa istraživanja Sara Seidelman.

“Zamenom mesa u ishrani mastima iz biljaka, poput recimo avokada i orašastog voća i proteina, poput soje i mahunarki smanjuje se rizik od preuranjene smrti.”

A ako vas zanima šta je tačno keto dijeta i zašto je ona loša za vas pročitajte ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime