Naučnici su otkrili direktnu povezanost između ishrane i sna. Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji su otkrili da izvesne namirnice veoma utiču na zdrav san. Manjak vitamina C, dehidriranost i previše masne hrane mogu da poremete vaše spavanje.
 
Ljudi koji ne uzimaju dovoljno vitamina C (narandže, brokoli, paprike i tamno zeleno lisnato povrće), selen (kikiriki, pistaći, orasi i ostrige), kao i likopen (crveno i narandžasto voće i povrće) imaju mnogo više problema sa spavanjem.
 
Ishrana bogata mašću i holin (nalazi se u jajima i masnom mesu) takođe remeti san, kao i namirnice za koje smo već znali da nisu baš ok pred spavanje, poput čokolade i čaja (sadrže komponentu  teobromin) i alkohol.
 
Spavanje je kategorisano u “veoma kratko” – manje od 5 sati za noć, “kratko” – 5 do 6 sati za noć, “standardno” – sedam do osam sati za noć i dugo – 9 ili više sati. Ispitanici su se susreli sa specijalno obučenim osobama koje su kontrolisale njihovu ishranu tokom čitavog dana.
 
Ovo je podrazumevalo sve, od uobičajene čaše vode do detaljnih beležnica svakog dela obroka. Sa ovim podacima, tim istraživača je analizirao da li svaka grupa ima 7 do 8 sati sna kada se uporedi sa unosom kalorija i hranljivih vrednosti.
 
Oni su takođe posmatrali ovu vezu nakon ispitivanja ishrane, demografije, socio-ekonomskih uslova, fizičkih aktivnosti, gojaznosti i drugih faktora koji bi mogli da objasne ove povezanosti. Autori su otkrili da je unos kalorija varirao od grupe do grupe. Osobe koje su unosile najviše kalorija, imale su najgore spavanje. Oni koji su jeli raznovrsnu hranu bolje su spavali, a oni koji su unosili samo nekoliko namirnica u ishrani imali su nemirniji san.
 
Razlike među grupama su pronađene za mnoge grupe namirnica, uključujući proteine, ugljene hidrate, vitamine i minerale. Svu svemu, osobe koje spavaju 7 do 8 sati svake noći razlikuju se po ishrani, u poređenju sa onima koji spavaju više ili manje. Iako smo donekle svesni da hrana utiče na san, urađeno je veoma malo naučnih studija o ovoj temi. Ovo je važno jer će se istražiti koliko san ima veze sa gojaznošću, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime