Geni, više nego nedostatak volje, jesu razlog zbog koga neke osobe jednostavno ne mogu da ostave pušenje. Naučnici su identifikiovali iste genetičke forme kod osoba koje imaju predispozicije ili su već postali pušači za ceo život.
 
Naučnici su ispitivali više od 1000 stanovnika Novog Zelanda od rođenja do 38. godine da bi videli ko nosi najveći rizik od pušenja.
 
Učesnici sa jakim genetskim predispozicijama su imali više šanse da puše svakog dana kao tinejdžeri. U 38. godini pušili su svakog dana dosta cigareta, sa nikotinskom zavisnošću, a imali su i manje uspeha u pokušajima da prestanu. Tinejdžeri koji sa sobom nose genetski rizik brzo prelaze sa isprobavanja cigareta na redovne pušače.
 
Geni nisu uticali na to da li će neko ili neće probati cigaretu već su kod onih sa genetskim rizikom izazivali jaku zavisnost od duvana. Studije su bazirane na ranijim istraživanjima o čitavom genetskom kodu koji je povezan sa navikom pušenja. Promene u DNK i u genima koji utiču na mozak i reakcije organizma na nikotin bile su najčešće kod najtežih pušača.
 
Sedamdeset posto učesnika u ispitivanju je probalo cigarete ali oni sa posebnim genima su imali 24% šansi da kao tinejdžeri postanu pušači, a do 18. je 43% njih već pušilo 20 cigaereta dnevno!  Kao odrasli ljudi, njih 27% je postalo zavisno od nikotina, a 22% nije uspelo da prestane sa navikom.
 
Do 38. godine oni su pušili 7 300 više cigareta nego prosečni pušač. Ovakva otkrića treba da ukažu na to koliko je važno sprečiti pušenje u tinejdžerskim godinama kada su deca najpodložnija zavisnosti. 

2 KOMENTARI

  1. ovako ja halipljivo pusim. pusim jake , volim tu prokletinju.sama pomisao na cigaretu me ozari. meni je vise zivot nezamisliv bez nje. to je smirivac zivaca , predahne covek. ma ja pusim i dok spremam rucak, vozim . ode mi kutija na dan.

  2. mnogo pusim , smiruju me . nervozna sam mnogo da nije cigarete ne znam kako bih smirila zivce. stres u saobracaju ,poslu ,pripalim i guram dalje. kasno sam pocela da psuim u 20-oj, pusim vec 4 godine. gubim kontrolu pusim sve vise, nekada palim jednu za drugom. ne bih mogla da zivim bez duvana uzivam da purnjam . pusim blago ovoga sveta lakistrajk, oko 15 do 20 na dan.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime