Prepečeni krompir i zagoreli tost povećavaju rizik od raka, tvrdi nova studija. Agencija FSA (Food Standards Agency). Ovakva hrana sadrži previše kancerogenog akrilamida koji nastaje kada se hrana puna skroba peče ili prži predugo, piše BBC.

FSA preporučuje pažlljivo pridržavanje uputstva pri kuvanju. Preporučuje se i da se krompir ne drži u frižideru jer se pri niskim temperaturama skladištenja povećava proizvodnja akrilamida pri kuvanju.

Akrilamid je prisutan u različitim vrstama hrane i prirodan je nusproizvod termičke obrade. Najviši nivo akrilamida nalazi se u hrani s puno skroba koja se termički obrađuje na temperaturama iznad 120 stepeni, poput čipsa, hleba, žitarica, kolača i kafe.

Ova hemikalija nastaje i pri kuvanju kod kuće. Na primer, kada se hleb tostira. Što je tost tamniji, to je nivo akrilamida veći. Tokom procesa ponovnog pečenja hleb, šećer, amino kiseline i voda zajedno stvaraju akrilamid. Istraživanja na životinjama pokazala su da hemikalija pomaže nastajanju tumora kod životinja, pretpostavljaju se da je isto i s ljudima, ali za to još nemaju konkretne dokaze.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime