Sezona prehlada je stigla. U jesenjem periodu, kada hara najviše virusa i bakterija, najvažnije je da vodite računa o svom imunitetu. A da biste to uradili, izbegavajte ove namirnice.

Šećer

Šećer nije dobar za vaš imunitet zbog toga što nema nikakve nutritivne vrednosti, dok sa druge strane podstiče gojenje i loše utiče na zdravlje zuba. Nutricionistkinja Suzan Levin takođe naglađava da visok nivo šećera u krvi umanjuje sposobnost organizma da se izbori sa bakterijama i virusima. Umesto šećera, raznih čokoladica i keksića, navalite na voće – tako ćete se zasladiti i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Žitarice i beli hleb

Ugljeni hidrati doprinose povećanju nivoa šećera u krvi. "Prosečna osoba se davi u šećeru", kaže klinička nutricionistkinja Kejti Svift. Rafinisana zrna žitarica i hleb brzo se pretvaraju u glukozu kada ih želudac svari. S ozbirom na to da nije lako "odustati" od ovih namirnica, naročito za doručak, nutricionista savetuje da umesto toga jedete ovas sa bananama i cimetom.

Brza i masna hrana

Osim što su "kalorijska bomba", postoji još jedan razlog zašto bi trebalo da smanjite unos masne, pržene i brze hrane – negativno utiče na sposobnost organizma da odgovori na infekciju. Umesto prženog mesa, na primer, koje sadrži dosta zasićenih masti, ponekad jedite pasulj ili povrće kako biste uneli dovoljno proteina.

Mlečni proizvodi

Mnogi mlečni proizvodi u sebi sadrže dosta šećera, tvrdi nutricionistkinja dr Levin. Osim toga, postoji i direktna veza između mlečnih proizvoda i zdravlja respiratornih organa. Sir, mleko, sladoled i ostali mlečni proizvodi mogu otežati rad disajnih organa, pa bi zato trebalo da ih izbegavate, naročito u periodu kada imate takvih zdravstvenih problema.

Alkohol

Nije ništa strašno ako, na primer, jednom sedmično popijete čašu vina, ali ukoliko redovno konzumirate alkohol, pokušajte da smanjite unos. Alkohol negativno utiče na imuni sistem i otežava organizmu da se izbori sa prehladama, virusima, bakterijama. Stručnjaci kažu da jedno alkoholno piće neće loše da se odrazi na zdravlje, ali više od tri pića itekako hoće. izvor: Mondo

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime