Ako prestanete da jedete hleb, testo i slatkiše da biste oslabili na dobrom ste putu da umrete!  Povećavate sebi šansu za smrt čak 30%, do 10 godina – pokazuju najnovija istraživanja. Nizak sadržaj ugljenih hidrata u ishrani povećava šansu za ranu smrt pokazuju čak 18 dugoročnih studija.
 
Nutricionista profesor Piter Vilijams je izneo ove podatke na velikom simpozijumu održanom u Sidneju.
 
Donedavno je ishrana bogata proteinima a slaba ugljenim hidratima važila kao zdrava, ali ova studija pokazala je dugoročne efekte ovakvog načina ishrane, a to je brža smrt. Zbog čega se ovo dešava još nije razjašnjeno, ali izgleda da cela zrna i vlakna koja se nalaze u žitaricama štite od raka na dvanaestopalačnom crevu, srčanih bolesti i dijabetesa. 
 
“Kada iz ishrane izbacite ugljene hidrate tako što ne jedete hleb, žitarice i voće, vi zaista gubite dobre namirnice,” rekao je profesor.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se oko 45% do 65% energije unese putem ugljenih hidrata, a oni koji se odriču namirnica bogatih ovim materijama unose manje od 40% energije.
 
U Japanu, gde je životni vek najduži, čak 60% ishrane bazirano je na ugljenim hidratima. Studija nije našla nikakvu benefit od ishrane sa manje ugljenih hidrata, jer je ona automatski bogatija proteinima, holesterolom i mastima koji sa sa sobom nose rizik od srčanih oboljenja i smrti.
 
Potrebna su dalja istraživanja da bi se video uticaj ishrane sa malo ugljenih hidrata na bubrežne bolesti, osteoporozu, mentalna oboljenja.
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime