Mozak se može istrenirati da želi zdravu hranu, a ne visokokalorični "džank" tako da se osobe sa prekomernom težinom i one zavisne od hrane nikada ne dovedu u stanje gladi, piše BBC.

Nova američka studija kaže da se zavisnost od hrane tako može izlečiti, čak i kada je duboko ukorenjena. Mozak može da nauči da voli zdravu hranu, kaže profesorka Suzan B. Roberts sa Univerziteta u Bostonu, autorka studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nutrition&Diabetes”.

Naučnici su u studiju uključili 13 pacijenata s prekomernom težinom, od kojih je njih osam bilo uključeno u posebni program za gubitak telesne težine. Prepisan im je režim s visokim udelom belančevina, a niskim udelom ugljenih hidrata, ali ni u jednom trenutku nisu smeli da budu gladni jer upravo u tim trenucima zavisnost preuzima stvar i nezdrava hrana postaje atraktivna.

Kada im je skeniran mozak nakon šest meseci, pokazale su se promene u centru za nagrađivanje i zavisnost, a rezultati su pokazali da se pojavila povećana želja za zdravom niskokaloričnom hranom. Istovremeno, centar je pokazao smanjenu osetljivost na nezdravu hranu s puno kalorija.

Iako stručnjaci smatraju da je vrlo teško promeniti prehrambene navike i izgubiti težinu jednom kada se ljudi "navuku" na nezdravu hranu, studija zaključuje da se mozak može naučiti da traži i voli zdravu hranu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime