Narcisoidne osobe su sklone teorijama zavere, pokazuju najnovija istraživanja. Oni koji imaju visok nivo narcisoidnosti veruju u teorije zavere zbog želje da budu jedinstveni i posebni.

“Oni koji imaju visok nivo ranjivog narcizma imaju veću verovatnoću da veruju u zavere zbog pojačane paranoje,” piše psypost.org.

Ističe se da postoje dve vrste narcizma. Jedna je grandiozni narcizam koji se odlikuje neverovatno naduvanim egom i osećajem supereriornosti nad drugima. A drugi je ranjivi koji se odlikuje povećanom arogancijom.

U tekstu se podseća da su teorije zavere alternativna objašnjenja za događaje koji često uključuju zlonamerno prikrivanje činjenica od strane neke moćne organiizacije. A kao primer se navodi teorija da vakcine protiv covid 19 sadrže uređaje za praćenje mikročipovima.

U najnovijem istraživanju je učestvovalo je 397 studenata a rezultati su pokazali da su oni skloni narcizmu skloni i zavereničkim idejama.

Oni koji su svrstani u grupu ranjivog narcizma veruju u teorije zavere jer pate od zabluda o progonu, misle da su svuda oko njih zlonamernici koji žele da im naude.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime