Vreme pandemije ponovo je aktuelizovalo razgovore o povećanju imuniteta a samim tim i hrani koju treba konzufmirati redovno.

Treba biti umeren u svemu a pored zdrave hrane održavati i fizičku kondiciju, dobre misli, druženje sa pozitivnim ljudima.

Brokoli su izvrsna hrana za vaš organizam. Možete ga spremati na mnogo načina, kuvati, peći. Brokoli ima kalcijum, kalijum, fosfor magnezijum, natrijum, gvožđe, cink, hrom, vitamine A, C, E, K, B1, B2, B6, B9, flavonoide i enzime.

Brokoli imaju veliki broj fitohemikalija koje imju antioksidantna svojstva i sprečavaju nastanak i razvoj raznih oboljenja i infekcija. Dobra je prevencija protiv karcinoma, pogotovo raka dojke, pluća i debelog creva.

Jagode su sjajno voće. Ovo je njihovo vreme i treba ih jesti svakodnevno.

Jagode imaju veliku količinu antioksidanata koje štite telo od slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.

Semenke bundeve su posebno dobre za zdravlje organizma. Znamo da su to uopšte orašasti plodovi i semenke jer sadrže velike količine biljnih proteina i masti. A semenke bundeve imaju posebno veliku količinu cinka koji je odlična zaštita od prehlada, kod hroničnih infekcija. Seme od bundeve se zbog cinka često koristi u preparatima za uvećanu prostatu. Veoma je važno za rast i razvoj beba.

Pečurke su odlična hrana za jačanje imunološkog sistema. One imaju visok antioksidantni sastav i sposobnost da se bore protiv stvaranja slobodnih radikala. Nije slučajno što se pečurke nazivaju još i šumskim mesom.

Imaju vitamine B grupe a samo sto grama zadovoljava dnevnu potrebu vitamina B2 i B3. Sadrže i vitamine D i E. Izvor su kalijuma, fosfora, gvožđa. Sadrže cink, bakar a kako skoro da nemaju natrijuma odlične su za one koji pate od visokog krvnog pritiska.

Pečurke su odlične za jačanje imunog sistema.

U vašem jelovniku trebalo bi da se nađu i kurkuma, đumbir, kivi, beli luk, mahunarke.

A ono što ne treba jesti, to već i sami znati. Šećeri, veštački zaslađivači, prerađena hrana, grickalice, gazirana i zaslađena pića.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime