Koji su najćešći uzroci opadanje kose i zašto dolazi do njenog gubitka kod devojaka i žena? Najčešći razlog je nasledna alopecija, koju ima 50 posto muškaraca ali i oko 15 posto žena. Ova, genetski predisponirana alopecija, odnosno gubitak kose nastaje pod uticajem hormona i može da počne već od dvadesete godine.

Najćešći uzroci opadanje kose

Poslednjih godina i u mlađoj populaciji je veliki porast gubitka kose: metabolizam je drugačiji, povećan je procenat insulinske rezistencije, ishrana značano slađa, stres na vrlo visokom nivou… Moderan životni stil dovodi do hormonalnog disbalansa. Čak i devojke od 15 godina počinju da imaju problem sa kosom, što je često povezano sa sindromom policističnih jajnika i/ili androgenim hormonima koji su zastupljeni u većem procentu u organizmu i koji utiču na to da se folikul istanji, atrofira i nestane.

Veoma je važno javiti se dermatologu u najranijoj fazi opadanja kose kako bi se blagovremeno odreagovalo. Pacijenti često sami urade određen hormonski status i na osnovu referentnih vrednosti zaključe da je sve u redu. Važan je kako odnos hormona, tako i činjanica da mogu postojati tegobe od strane hormonskog balansa i ako se to još uvek ne pokazuje u laboratoriji. U početnoj fazi opadanja kose postoje ćelije u folikulu koje pod uticajem tretmana mogu ponovo da se aktiviraju i daju porast nove dlake.

Neke restriktivne dijete mogu biti katrastrofalne za rast kose. Kod rigoroznih i dugotrajnih dijeta gubitak kose može da bude nepovratan. Razlog tome jeste nedostatak hranljivih materija za koren dlake ali i dramatičan gubitak masnog tkiva koji je depo estrogena. Dešava se da i posle vraćanja izgubljenih kilograma ne može da se nadoknadi folikul, koren dlake koji je zauvek izgubljen.

Ovi uzroci dovode do telogenog efluvijuma, odnosno istanjivanja kompletne poglavine, što se razlikuje od muškog gubitka kose. Androgena alopecija kod žena nikad nije potpuna kao kod muškaraca a karakteriše se gubitkom dlake na centralnoj poglavini. Telogeni efluvijum je gubitak dlake na celoj poglavini ravnomerno.

Više o tome zašto ženama opada kosa saznajte na stranicama Dermatološke ordinacije Dermatim.