Mirujte i pijte čajeve – reći će vam naši doktori u 90 posto situacija. I što je najbolje – u pravu su, pošto su čajevi zaista zdravi. Evo ih nekoliko naših omiljenih i koristi koje donose.

Nana

Nana ima brojna lekovita svojstva. Efikasan je kod lečenja prehlade, pomaže kod problema sa varenjem a blagotvorno deluje na nervni sistem. Preporučuje se osobama pod stresom i onima sa problematičnim varenjem. Pomaže i kod glavobolje.

Zeleni

Zeleni čaj je snažan antioksidans pa smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova, karcinoma i brojnih bolesti. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu. Sadrži i taurin pa se koristi i kao stimulans.

Kamilica

Čaj od kamilice je ultimativno rešenje za sve probleme. On opušta, dobar je za varenje, ublažava bol, smanjuje osip, pomaže kod grčeva i upala. Takođe boljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Žene koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Lipa

Čaj od lipe značajno pomaže kod prehlada i upale grla. Koristi se i kao prirodni lek protiv nesanice, a dobar je i za smirenje jer opušta živce, pa se preporučuje ljudima koji su izloženi psihičkim naporima. Čaj od lipe se mora umereno konzumirati pošto previše napitka izaziva probleme.

 

Rtanjski

Na kraju, naš omiljeni Rtanjski čaj, nastao od endemske biljke koja raste samo na planini Rtanj. To znači da je savršeno prilagođen genetskim karakteristikama svih ljudi sa ovih područja. Odličan je protiv upala, a otklanja tegobe gripa, prehlade i upale grla. Pored toga ima i odličnu aromu i zaslužuje našu preporuku pošto jača imunitet.