Najbolje kreme za sunčanje – Koje su? Evo šta bi sve trebalo da znate o njima.

Za početak, kreme za sunčanje smanjuju rizik od razvoja melanoma za 50 posto i karcinoma skvamoznih ćelija za oko 40 posto. Zato bi svi stariji od šest meseci trebalo da koriste kremu redovno.

Ne zaboravite i da je sve veći broj ljudi koji se suočavaju sa dijagnozom raka kože, pa i uz Srbiji. Takođe, svako crvenilo od sunca značajno povećava rizike od javljanja raka kože.

Uz to, izlaganje suncu utiče na ubrzano starenje kože, javljanje bora i smanjivanje elastičnosti i mladalačnog izgleda.

Dakle, postoje jaki razlozi da koristite kreme za sunčanje.

Ali koju kremu kupiti i koje su najbolje kreme za sunčanje?

Najbolje kreme za sunčanje

Ponuda u prodavnicama je vrlo dobra i evo na šta bi trebalo da obratite pažnju. Za početak, vrlo je važno da krema za sunčanje pruža zaštitu od širokog spektra zračenja, odnosno i od UVA i od UVB zračenja.

Ukoliko to ne piše na pakovanju, verovatno krema ne pruža punu zaštitu i preskočite je.

A šta znači SPF faktor kreme za sunčanje?

On predstavlja kojim faktorom možete da pomnožite dodatnu zaštitu koju krema pruža.

Recimo da je zaštitni faktor kreme SPF 30. To ukazuje da uz dobro namazanu kožu, možete da na suncu provedete 30 puta više vremena a ne izgorite u odnosu na izlaganje suncu bez kreme.

Ali, to je samo u slučaju da nanesete dovoljno kreme na svu kožu, što znači oko 6 kašičica kreme za svako mazanje tela. To je otprilike zapremina jedne čašice za žestoko piće koja bi trebalo da bud puna. Ovde možete da saznate koliko kreme za sunčanje je potrebno naneti.

Dermatolozi savetuju da se koriste kreme sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više i da ih nanosite na svaka dva sata.

Takođe, ne zaboravite da većina krema ima rok trajanja i on je obično oko tri godine od kupovine. Posle toga, krema neće imati istu sposobnost zaštite.

Koja je razlika između mineralnih krema za sunce i hemijske zaštite?

U sastojcima pre svega. Tako hemijska zaštita upija štetno sunčevo zračenje, dok mineralna zaštita odbija, kao ogledalo.

Hemijska zaštita podrazumeva aktivne sastojke: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate ili octinoxate. One se lakše nanose ali neke studije ukazuju da ovi sastojci mogu da budu opasni za decu ili trudnice.

Kreme sa mineralnom zaštitom obično imaju zink oksid ili titanijum oksid kao aktivni sastojak.

Problem je što ostavljaju bele tragove i teže se nanose.

Imajte u vidu i vaš tip kože, pa ako imate osetljivu kožu izbegavajte hemijsku zaštitu koja ima veći rizik za izazivanje alergija.

Proverite i sastav i obavezno izbegavajte parabene.