Vazektomija, metoda koja je pre stotinak godina bila način kažnjavanja kriminalaca, hendikepiranih i mentalno obolelih, danas je rutinska procedura koja se sve češće izvodi i kod muškaraca u ranim dvadesetim godinama.

Razlozi za porast interesovanja za ovu proceduru kod mlađih muškaraca su uglavnom nepoverenje u partnerku da redovno koristi pilule ili sumnja u sigurnost kao i manja ugodnost prilikom korišćenja drugih vrsta kontraceptivnih metoda – i najvažnije od svega želja da oni odlučuju kada će zasnovati porodicu.

Vazektomija je reverzibilna, odnosno može se poništiti, ali ne garantuje povratak plodnosti. Reverzibilna procedura je uspešna u gotovo 80 posto slučajeva, ali to u najvećem broju  kod muškaraca kod kojih je prošlo više od 15 godina od vazektomije.

Prema izveštaju Društva za reprodukciju muškaraca i urologiju u SAD samo se 6 % od onih koji su se podvrgli vazektomiji odluči za reverzibilni postupak. Među njima je naveći broj muškaraca koji su uradili ovu proceduru pre tridesete godine života.

Za sve one koji razmišljaju o vazektomiji jedan od vodećih stručnjaka u Americi za ovu vrstu intervencija upozorava da iako proces traje 7 minuta, muškarci moraju da znaju da je postoperativni period bolan, da može da dođe do oticanja i podliva u tom području, da prve ejakulacije mogu biti krvave, kao i da muškarac postaje sterilan tek 6-12 nedelja nakon procedure tj. dok se ne izbaci sva stara sperma.