Muškarci koji nemaju dece pre će patiti od depresije od svojih partnerki. Britanski naučnici su otkrili da muškarci žele decu gotovo isto koliko i žene, a osećaju se izolovano, depresivno, ljuto i mnogo su tužniji od žena kada nemaju naslednike.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su na konferenciji u Londonu, a otkriveno je da uticaj na muškarce i žene koji žele da imaju decu različit. Žene bez dece najčešće su pod uticajem lične želje i biološke potrebe u poređenju sa muškarcima.
 
Muškarci će pre osetiti kulturni, društveni i porodični pritisak. Robin Hedli sa Univerziteta Kile otkrio je da 59% muškaraca i 63% žena žele decu. Od svih muškaraca koji su želeli decu, polovina je bila u izolaciji jer nisu imali dece, u poređenju sa 27% žena.
 
Trideset osam posto muškaraca je bilo depresivno zbog toga što nemaju potomstvo, u poređenju sa 27% žena. Jedan od 4 je bio ljut jer nije mogao da ima dece, u poređenju sa 18% žena, dok je čak 56% njih bili veoma tužno u poređenju sa 43% žena.
 
Međutim, nijedan muškarac nije osećao krivicu zbog toga, a 16% žena jeste. Naučnici kažu da veoma malo istraživanja o ovoj temi postoji kada je očinstvo u pitanju i da se uglavnom tuga i bol zbog nemanja dece odnosila na majku.  Sada ova istraživanja pokazuju da oba pola podjednako pate, muškarci su čak tužniji. 
 
Kada su u pitanju parovi koji već imaju decu, 59% žena je želelo još u poređenju sa 55% muškaraca kojima je dovoljno i jedno. Kada žene koje žele još dece ne mogu da ih imaju, bes, depresija, krivica i tuga su jači kod njih nego kod muškaraca. 
 
Mnogi muškarci misle da veoma značajna stavka fali u životu beu dece i unuka. Oni stariji priznaju da je stidljivost faktor koji nije dozvoljavao veze koje bi na kraju dovele do dece.
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime