Ako ste ste jutros vodili tešku borbu za ustajanje iz kreveta, naučnici su vam smislili koristan izgovor – patite od društvenog jet lag-a.

 
Oni kažu da nas spavanje tokom vikenda može ostaviti u tako umornom  i iscrpljujućem stanju, pa smo “skljokani” gotovo do srede! Trenutni efekti prvog radnog jutra su slabija memorija i refleksi, što se objašnjava uobičajenim osećajem lenjosti koje nas zadesi baš prvog radnog dana.
 
Takođe, ukoliko spavate previše tokom vikenda ili imate neredovan san, to može da dovede do gojaznosti kao i do konzumiranja cigareta i kofeina, pokazuju istraživanja.
 
Osobe koje su učestvovale u ispitivanju trebalo je da pritisnu dugme kada vide metu na ekranu, a nije čudno što su bili mnogo sporiji ujutru nego u večernjim satima. Međutim, ubedljivo najsporije reakcije su bile nakon šeme spavanja koja se primenjuje vikendom.
 
“Spavanje vikendom je proces po kome ljudi navijaju svoje satove za kasnije dane – to ne bi bio problem kad ne bi bilo strašnog buđenja ponedeljkom ujutru, kada odjednom moramo da ustanemoi ranije počnemo dan”, kaže vodeći istraživač Helen Burges.
 
Frazu “društveni jet lag” je skovao nemački istraživač Til Ronenberg koji je dokazivao da ovaj fenomen može da ostavi snažan uticaj na zdravlje i poveća rizik od konzumiranja  alkohola, cigareta i kafe.
 
Dok putnički jet lag iskusimo samo ponekad, ovaj društveni osećamo svake nedelje.
 
Najnovije istraživanje ovog naučnika, koje obuhvata 65000 muškaraca i žena, otkriva da oni koji potpuno menjaju san vikendom u odnosu na radnu nedelju, imaju više šanse za gojaznost, za razliku od onih koji imaju sličan raspored spavanja svakog dana.
 
Photo: Flickr
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime