Ako pijete između dve i četiri šoljice kafa svakog dana izgleda da smanjujete rizik od samoubistva za 50% i to važi i za muškarce i za žene  podjednako kaže nova studija!
 
Istraživači sa Harvarda su pregledali podatke tri prethodne studije i otkrili da je rizik od samoubistva među odraslima koji piju nekoliko šoljica kafe dnevno bio upola manji od onih koji nisu pili kafu ili su pili kafu bez kofeina.
 
Studija je obuhvatila oko 200 000 muškaraca i žena, a podaci su bili o njihovom konzumiranju kafe, potom o proizvodima sa kofeina – uključujući čaj, pića sa kofeinom i čokoladu.Ipak za većinu, kafa je bila najveći izvor kofeina a tokom istraživanja u trajanju 6, 5 godina bilo je čak 277 samoubistava.
 
Kofein radi tako što stimuliše centralni nervni sistem ali može da deluje i kao blagi antidepresiv jer povećava produkciju izvesnih neurotransmitera “za dobro raspoloženje” u mozgu, uključujući seratonin, dopamin i noradrenalin.
Ovo može da objasni zašto su prethodne epidemiološki studije pokazale manji rizik od depresije među onima koji su redovno pili kafu u prošlosti.
 
Uprkos otkrićima, autori ne preporučuju depresivnim osobama da se sami leče tako što će povećati konzumiranje kofeina jer to može imati neprijatna neželjena dejstva. 
 
Do 4 šolje kafe dnevno je dovoljno, tačnije 400mg, a sve preko toga ne donosi neku dobrobit. Talnije, studija rađena u Finskoj pokazala je da je rizik od samoubistva uvećan kod osoba koje piju 8 ili 9 šoljica kafe dnevno. 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime