Stres je jedan od ozbiljnih problema savremenog čoveka. Brzina života, ekonomska nestabilnost, narastajući globalni problemi, trzavice u partnerskim odnosima sve su to izvori stresa. 

 
Ako baš niste sigurni da li i vi imate taj problem razmislite o ovim znacima:
 
Podočnjaci
 
Ako imate velike podočnjake koji nikako ne prolaze to je već zabrinjavajuće. Doduše može to biti znak nedostatka gvožđa, nekih vitamina ili oboljenja, ali svakako pokazuju da ste pod stresom, da ne spavate dovoljno ili da spavate loše. Obratite pažnju kako i koliko spavate, kako se hranite, kada odlazite u krevet, da li umete da se opustite i odmorite. 
 
Nesanica
 
Loše spavanje je veliki problem. Ležete i budite se umorni. Brige vas more i danju i noću. Prošetajte pred spavanje, popite topao čaj od kamilice ili šolju mleka sa cimetom, stavite kesice sa lavandom ispod jastuka i shvatite da je svaki problem rešiv samo treba imati strpljenja.
 
Ishrana
 
Ako živite pod stresom sigurno se i loše hranite. Jedete neredovno, pijete puno kafe i jedete slatko jer vam nedostaje energije. Naravno, da se osećate iscrpljeno i nemoćno. Pomozite sebi i menjajte navike u ishrani. Obavezno doručkujte. Kada ste gladni na poslu jedite semenke, orahe, lešnike, bademe i suvo grožđe. Vratiće vam energiju a ješćete zdravo. Ručajte na vreme a za večeru pojedite nešto lagano, kuvano meso, salatice sa mladim sirom. Slatki krompir i bademi su dobri za smanjenje stresa.
 
Neraspoloženje
 
Ako ste stalno namrgođeni na poslu, ako se izdirete na ukućane sigurni su znaci lošeg psihičkog stanja ili stresa. Umorni ste to je očito a organizam ne može sam da se izbori. Ostavite malo brige sa strane, naučite da se opustite uz dobru muziku ili šetnjom u prirodi. Ništa nije tako vredno kao vaše zdravlje a o njemu se mora voditi računa. 
 
Strah
 
Svakodnevno živite u strahu na poslu, kod kuće. Brinete da li ćete dobro obaviti radne zadatke, da li će šef biti zadovoljan, da li ćete zadržati posao. Brinete hoćete li stići da skuvate ručak jer uvek dugo ostajete na poslu, brinete zbog dečijih obaveza u školi i da li ćete sve stići. Brige rađaju strah a strah je jedna od kočnica u vašem životu. Ima stvari koje ne možete promeniti, zato glavu gore i nadajte se dobrom, radite što bolje možete, pokušajte da uživate u životu. Potražite pomoć saradnika na poslu, ukućana, prijatelja. Zajedno je sve mnogo lakše. Život je jedan i vredi se potruditi da ga proživite što lepše i srećnije.