Mikroplastika pronađena je i u posteljici nerođenih beba. I to je zaista strašna vest, danak čovekovom rasipništvu.

“Imamo razloga za zabrinutost, mada je istraživanje bilo malo,” rekla je Elizabeth Salter Green iz Chem Trusta a prenosi The Guardian.

Mikroplastika je otkrivena i u mleku kojim se bebe hrane na flašicu.

Mikroplastika se nataložila u svakom kutku naše planete, Ima je u morima, rekama, okeanima čak čitave gomile, ustanovili su istraživači. Ima je u zemlji, biljakama, životinjama, na našim tanjirima.

Istraživači misle da je plastika mogla da uđe i u telo beba. Ali za to ne postoje podaci. Čestice mikroplastike bi mogle da budu i u krvotoku jer su sićušne 0,01 milimetar.

U istraživanju je učestvovalo šest žena a kod četiri je u posteljici otkrivena mikroplastika. Trudnoće su bile normalne. A na pitanje odakle tu mikroplastika, odgovor je, da su je majke verovatno udahnule. I to sa ambalaže raznih proizvoda za ličnu negu, kozmetičkih proizvoda, ishranu. Plastika je bila u raznim bojama, narandžasta, roze, crvena, plava.

Prema ranijim istraživanjima zaključeno je da upotreba plastičnh flaša doprinosi unosu plastičnih čestica u organizam. Odrastao čovek godišnje konzumira oko 50.000 mirkoplastičnih čestica. Deca malo manje, oko 40.000. Sada je ustanovljeno da mikroplastike ima čak i u posteljici beba.

Prema analizama naučnika zna se da mikroplastika može izazvati ozbiljne posledice na ljudski organizama. Utiče na neurodegenerativne bolesti, kod dece može izazvati autizam. Kod trudnica gubitak trudnoće, utiče i na sterilitet,

Na žalost, još uvek nije pronađen efikasan način uništavanja plastike koja truje našu zemlju, vode, vazduh, biljke, životinje, čoveka.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime