Ako ne na nedelju dana, onda na desetak, najduže na dve nedelje menjajte posteljinu. Kad pročitate ovo što sledi znaćete zašto.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da gotovo petina Britanaca ne menja posteljinu ni jednom mesečno. Ma šta je sa tim Englezima, zar ih mame i bake nisu naučile da je čisto i zdravo.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 osoba od kojih dobar deo, kao što su pokazali rezultati, spava u prljavštini. Samo dva od pet učesnika istraživanja su izjavila da menjaju posteljinu na nedeljnoj bazi. Zatim sledi 36 posto ispitanika koji menjaju posteljinu svakih 14 dana, dok 17 posto Britanaca menja prljave čaršave mesečno.

A da čujete tek ovo. Žene su prljavije od muškaraca.

Više od polovine učesnica istraživanja je priznalo da svoju posteljinu ne pere jednom nedeljno, 12 posto to radi jednom mesečno.

Jednom nedeljno 40 posto muškaraca menja posteljinu, osam posto čak češće. Svaka čast.

Dr. Adam Fox, poznati britanski alergolog upozorava da prljava posteljina može pogoršati zdravstvene probleme.

“Trećinu života provodimo u krevetu, što znači da na posteljini svakodnevno ostaje veliki broj ćelija mrtve kože. One ostaju u krevetu i sjajna su hrana za grinje. Naša tela tokom noći izlučuju i tečnost poput znoja i masnoće. Iako su grinje same po sebi prilično bezopasne, njihov mikroskopski izmet je prepun alergena koji mogu da uzrokuju zdravstvene komplikacije. Kad se udahnu, ti alergeni mogu izazvati astmu i rinitis, pogoršati ekcem”, upozorava dr Adam Fox poznati britanski alergolog. 

Sve je jasno. Perite posteljinu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime