Masovno testiranje za pobedu nad covid 19 virusom izgleda da je jedino pravo rešenje. Brzo masovno testiranje na covid 19, posebno kod onih koji ne pokazuju znake infekcije, moglo bi da zaustavi pandemiju u roku od šest nedelja. Ovo je zaključak istraživača sa Harvada Univerziteta Kolorado, objavljuje sciencealert.com.

Brzo testiranje omogućilo bi zdravstvenim radnicima da se oslanjaju na ciljne grupe kod kojih treba intervenisati i tako sprečiti širenje virusa.

Još se zakjučuje da su brzi testovi jeftini, mada ne skroz pouzdani, ali daju rezultate za nekoliko minuta.

Ističe se ako bi polovina stanovništva bila testirana nedeljno sa onima koji se pozitivno izoluju od ostalih, uticaj bi bio ogroman.

“Naše veliko otkriće je da je, kada je javno zdravlje u pitanju, bolje imati manje osetljiv test sa rezultatima danas nego više osetljiv sutra,” rekao je professor Daniel Larremore.

On je dodao da bi tada umesto da se svima kaže da ostanu kod kuće kako se ne bi širio virus, reklo bi se samo zaraznim ljudima a ostali bi nastavili normalan život.

Urađena je analiza na osnovu matematičkog modelovanja koja je pokazala da brzo testiranje tri četvrtine gradskog stanovništva svaka tri dana smanjuje broj onih koji su zaraženi za 88 procenata.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime