Informacije sustižu jedna drugu važne za sprečavanje širenja epidemije virusa korona. Tako je i sa maskama, Neki kažu da moraju da se nose, drugi ne preporučuju i kao one ne štite.

Ovo je sve što bi trebalo da znate o maskama.

U časopisu Nature objavljena su najnovija istraživanja o tome koliko i koje maske nas štite od virusa. Zapravo tema istraživanja nije bio najnoviji korona virus već SARS.CoV-2 alil i ti rezultati mogu pomoći u razumevanju ovog novog koji se proširio iz Kine po celom svetu.

Kako se virus širi kapljično, kaže se u studiji onda je nošenje hirurških maski veoma smanjilo količinu virusa koju se šire.

Rukovodilac istraživanja Benjamin Cowling iz Centra za epidemiologiju u Hong Kongu, ističe da pamučne maske mogu biti korisne. Ali bolje od njih su svakako hirurške maske.

Ne zna se mnogo o novom virusu pa stoga naučnici žure da u svojim laboratorijama istraže njegovu strukturu, načine razmnožavanja, širenja

Smatra se da se nova korona širi i malim i velikim kapljicama. Ali ono što je dobro je da je mogućnost da se zarazite prolaskom pored zaražene osobe izuzetno mala, skoro da i ne postoji.

Upozorenje je da je rizik veoma veliki ako ste duže u kontaktu sa zaraženom osobom ili ako razgovarate u bliskom kontaktu. Naravno i boravak u istoj prostoriji izvesno vreme pokazuje da je mogućnost zaraze velika.

Profesor Cowling posebno naglašava da Svetska zdravstvena organizacija greši i zbunjuje svojim stavovima o tome da nije potrebno nositi masku jer nema prenosa vazduhom. Naime WHO su istakli da maske nose samo obolele osobe i one koje brinu o njima. Zdravim nisu potrebne.

Ovakvo mišljenje je neosnovano smatra Rupert Beala iz Instituta Francisa Gricka.

On ističe da naravno same maske ne mog sprečiti prenos ali u kombinaciji sa merama socijalnog distanciranja mogu pomoći u smanjenju rizika od širenja virusa.

A kada je covid-19 posredi, tražimo bilo koju meru koja može pomoći, rekao je Cowling.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime